Konzorcij tvrtki iz Hrvatske i Slovenije radi na projektu 5G-Adria za jačanje povezanosti

Freepik.com
Autocesta, ilustracija Foto: Freepik.com

Konzorcij tvrtki Telemach Hrvatska i Slovenija, Odašiljači i veze (OiV), Društva za autoceste Republike Slovenije (DARS) i ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku rade na projektu 5G-Adria, čije će rezultate koristiti za jačanje mobilnosti i povezanosti, izvijestili su iz Telemacha.

Projekt 5G-Adria i prateće istraživanje taj konzorcij provodi od siječnja ove godine u okviru Instrumenta za povezivanje Europe CEF-Digital, a završit će ga u lipnju s konačnim ciljem – izgradnja tzv. 5G mosta odnosno koridora kao puta u pametnije sutra.

Riječ je o jedinstvenom projektu na telekom tržištu u sklopu kojeg partneri iz dvije susjedne zemlje analiziraju i usklađuju pasivnu i aktivnu infrastrukturu s trenutačnim kapacitetima mreža, koje već sada podržavaju upravljanje prometom duž mediteranskog cestovnog koridora.

Studija koja nastaje u sklopu projekta bit će osnova za daljnji razvoj digitalne infrastrukture u Hrvatskoj i Sloveniji, odnosno budućih mreža i usluga, koje će osigurati bolju protočnost, veću sigurnost na cestama, poboljšanu komunikaciju među automobilima te manje zastoja i nesreća.

“Projekt se fokusira na strateški koridor i uspostavljanje povezanosti između sjevernojadranskih luka Kopra i Rijeke. Koridor počinje u Kopru, prolazi kroz Ljubljanu do graničnog prijelaza Bregana te se nastavlja u Hrvatskoj do Zagreba i Rijeke. U Sloveniji obuhvaća 207 kilometara autoceste, a u Hrvatskoj 171 kilometar, a rezultati bi se mogli replicirati i na ostale cestovne pravce u obje države”, kažu iz Telemacha.

Fokus je pritom na mogućnosti uvođenja povezanog i automatiziranog prometa (CAM) s poboljšanim upravljanjem prometnim informacijama, što zahtijeva i gušću pokrivenost 5G mrežom, visok kapacitet prijenosa podataka, nisku latenciju i visoku pouzdanost usluga.

Studija tako postavlja i temelj za visokokapacitetne mreže sljedeće generacije koje će omogućiti najnaprednije aplikacije za sigurno i učinkovito funkcioniranje autonomnih vozila, prenosi Hina. Razmatrani su i različiti aspekti poput e-zdravlja, mobilnosti i e-mobilnosti, transporta, industrije, pametnog društva i pametnih gradova, kao i održivi razvoj jer bi poboljšana prometna infrastruktura doprinijela i smanjenju emisija CO2 te čišćem okolišu.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari