Konzorcij Nord Stream traži više od 400 milijuna eura zbog štete na plinovodu u 2022.

Pixabay.com
Sud, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Konzorcij Nord Stream traži od svojih osiguravatelja više od 400 milijuna eura zbog eksplozija koje su teško oštetile plinovode u Baltičkom moru u 2022. godini i onemogućile isporuke ruskog plina u Njemačku, pokazuju sudski podnesci.

U tužbi podnesenoj u veljači 2024. Visokom sudu u Londonu Nord Stream AG imenovao je kao tuženike Lloyd’s Insurance Company i Arch Insurance, koji su servisirali projekt u podmorju.

Prema sudskim dokumentima, Sjeverni tok tužio je Lloyd’s u svoje ime, ali i kao predstavnik drugih potpisnika police koje su izdali osiguravatelji, uključujući Munich Re.

Kompanija sa sjedištem u Švicarskoj potvrdila je u elektronskoj poruci ugovorni spor s osiguravateljima sustava cjevovoda na trgovačkim sudovima u Londonu.

“No, molimo za razumijevanje jer ne možemo detaljno komentirati pravni postupak”, priopćio je komunikacijski tim Sjevernog toka.

Prema sudskim podnescima, kompanija trenutačno preliminarno procjenjuje troškove ispumpavanja vode i stabilizacije plinovoda, kompletnog popravka i zamjene izgubljenog plina na 1,2 milijarde do 1,35 milijardi eura. U tužbi navode i da jedan cjevovod na mjestu oštećenja izgledao potpuno uništeno i deformirano, ali i prerezano na drugom dijelu.

Konzorcij Nordstream vlasnik je plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Sjeverni tok 1 sastojao se od dvije cijevi i isporučivao je ruski plin u Njemačku od 2012. godine, uz ukupan transportni kapacitet od 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje, prenosi Hina.

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao je udvostručiti isporuke i završen je pred kraj 2021. Njemačke vlasti u više su navrata odgađale izdavanje dozvola za početak rada, a projekt je stavljen na čekanje nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu.

Sjedište konzorcija Nordstream je u Švicarskoj, a njegovi su članovi ruski proizvođač plina Gazprom, s udjelom od 51 posto, i njemačke energetske tvrtke Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie.

Nakon eksplozije u rujnu 2022. europske vlade posumnjale su u sabotažu iza koje stoji državni akter. Švedska, Danska i Njemačka pokrenule su istragu kako bi utvrdile krivca. U veljači su Stockholm i Kopenhagen objavili da je istraga zaključena i proslijedili zaključke Njemačkoj. Njemačka odbija objaviti rezultate istrage, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari