KISS za 300 milijuna dolara prodao svoj lik i djelo: Na turneju mogu ići drugi glazbenici pod maskom članova grupe

Kiss, Foto: Wikimedia Commons

Slavni američki rock sastav KISS pridružio se Bobu Dylanu, Bruceu Springsteenu, Paulu McCartneyju i drugima koji su za milijunske iznose prodali prava na svoju glazbu, pri čemu je ipak otišao korak dalje.

Naime, švedskoj tvrtki Pophouse Entertainment Group za 300 milijuna dolara su prepustili prava ne samo na svoje pjesme, već i na ime benda te svu intelektualnu imovinu.

Znači li to da u budućnosti, ako se odluče krenuti na još jednu “zadnju” turneju, više neće smjeti izvoditi vlastite hitove, pitali smo Zorana Stajčića, glazbenog kritičara i urednika portala Ravno do dna.

“Mislim da je to pitanje od milijun dolara koje je riješeno onim sitnim slovima u ugovoru. Onaj tko je kupio franšizu za tako nešto, gleda na koji će način ne samo vratiti uloženo, nego i zaraditi. Hoće li na turneju ići članovi KISS-a, hologrami ili možda glazbenici i glumci koji su prošli određene audicije uz vokale generirane tehnologijom, potpuno je svejedno. Gledat će se, kao i uvijek, koliko će se taj show brzo rasprodati”, kazao je Stajčić za Financije.hr.

Vjeruje i kako je članovima grupe, s obzirom da imaju preko 70 godina, ponuda Šveđana došla u pravom trenutku.

“KISS su otpočetka bend-projekt. Nisu bili prvi koji su se maskirali, prije njih je to učinio Alice Cooper, ali su prvi napravili priču oko svakog člana i pretvorili ga u nešto poput superjunaka. Njihova franšiza je došla do kraja, imali su oproštajnu turneju koja je započela još 2019., a zadnji koncert su odsvirali u Madison Square Gardenu u New Yorku, što znači da je priča završila tamo gdje je i krenula”.

Iza Pophouse Entertainment Groupa stoji Björn Ulvaeus, jedan od članova ABBA-e, koji je, udruživši snage s kompanijom za specijalne efekte Industrial Light & Magic Georgea Lucasa, sebe i svoje kolege iz benda zamijenio digitalnim avatarima i poslao na turneju. Samim time, odmah su krenula nagađanja da će takvi hologrami uskoro zamijeniti i Paula Stanleyja, Genea Simmonsa i ostale iz Kissa.

“Bilo je najavljivano da će se raditi o svega dva-tri takva nastupa ABBA-e, no ti koncerti u Londonu idu svakodnevno, čini mi se po tri predstave dnevno uz cijene ulaznica od oko 100 funti. Navala je ogromna što dokazuje da ljudi vole kada se show spoji s tehnologijom pa makar na pozornici bili i hologrami”, smatra naš sugovornik.

Već duže vrijeme se priča da će putem ABBA-e krenuti i Elvis Presley, odnosno da će se i on uskoro “vratiti” na pozornicu kao hologram. Kod nekih drugih slavnih pokojnika to bi, međutim, moglo ići malo teže.

“O ostavštini Jimija Hendrixa ili Boba Marleyja odlučuje njihova obitelj pa ako situacija s pravima nije čista, mislim da se u to nitko neće upuštati. Osim ako im se u startu ne ponudi dobra cijena”, zaključuje Stajčić.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari