Kinesko gospodarstvo moglo bi se poboljšati u 2024. godini

Pixabay.com
Kina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Očekuje se da će kinesko gospodarstvo imati povoljnije uvjete i prilike u 2024. nego u ovoj godini, objavili su državni kineski mediji.

Makroekonomske politike nastavit će pružati potporu gospodarskom oporavku, objavila je službena novinska agencija Xinhua u detaljnom izvještaju o godišnjoj Središnjoj gospodarskoj konferenciji održanoj od 11. do 12. prosinca, tijekom koje su najviši čelnici postavili gospodarske ciljeve za sljedeću godinu, prenosi Hina.

“Cijene u Kini su niske, razine duga središnje vlade nisu visoke, a postoje uvjeti za jačanje provedbe monetarne i fiskalne politike”, citira Xinhua ured Središnje komisije za financijska i ekonomska pitanja.

No i dalje postoje blokade u domaćem gospodarskom ciklusu, jer su potražnja, potrošnja i ulaganja poduzeća i dalje slabi, navodi se.

Sljedeće godine, kako su rekli dužnosnici, Kina će nastojati prijeći s oporavka nakon pandemije na održivi rast potrošnje.

Međunarodni monetarni fond je prošli mjesec revidirao naviše svoju procjenu rasta Kine u ovoj godini za 5,4 posto, kao razlog navodeći snažan oporavak nakon Covida. Vlada je postavila ciljani rast BDP-a oko pet posto.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo također će podupirati nova područja rasta potrošnje poput pametnih kuća, rekreacije i turizma, te sportskih događaja.

Učinci ovogodišnjeg izdavanja državnih obveznica, smanjenja kamatnih stopa, smanjenja poreza i naknada te drugih mjera nastavit će se i u sljedećoj godini, navodi se u izvješću.

Kina će, kako se najavljuje, nastaviti pratiti svoje posrnulo tržište nekretnina i zadovoljiti razumne potrebe financiranja nekretninskih kompanija.

“Uz usklađene napore svih strana, politički ciljevi prevencije rizika nekretnina i stabilizacije tržišta mogu se u potpunosti postići”, prenosi se iz izvješća Xinhue.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari