Kineski izvoz pao četvrti mjesec zaredom

pixabay.com
Zastava Kine, Foto: Pixabay.com

Kineski izvoz pao je i u kolovozu, četvrti mjesec zaredom, pokazali su u četvrtak podaci carinske uprave, odražavajući slabiju inozemnu potražnju u uvjetima podignutih kamatnih stopa i trgovinskih sporova sa SAD-om.

Izvoz se u kolovozu smanjio za 8,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 14-postotnog pada u srpnju. Smanjio se i uvoz, za 7,3 posto. U srpnju pao je za 12,4 posto.

Kina je u kolovozu bilježila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 68,36 milijardi dolara, manji za 15,2 posto nego u prethodnom mjesecu.

Inozemna potražnja za kineskom robom oslabila je u proteklim mjesecima pod pritiskom viših kamatnih stopa koje su zakočile gospodarsku aktivnost, prenosi Hina. Središnje banke podižu troškove zaduživanja kako bi prigušivanjem potražnje obuzdale inflaciju.

Uteg kineskom izvozu bili su i trgovinski sporovi sa SAD-om. Washington nastoji poduprijeti domaću industriju, posebno u ključnom tehnološkom sektoru, ističući u prvi plan moguću prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Kina ima problema i s domaćom potrošnjom koja se još nije oporavila od strogih mjera suzbijanja Covida, ali i problema u sektoru nekretnina i nepovoljnih demografskih kretanja.

Pokazatelj domaće potrošnje, uvoz iz Južne Koreje, smanjio se u kolovozu za 20 posto, nakon 27,5-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Vlada je za ovu godinu zacrtala stopu rasta od pet posto, signaliziravši nizom poticaja da očekuje teškoće s ostvarivanjem tog cilja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari