Kineski BYD zaobilazi carine – potpisan ugovor o izgradnji tvornici u Turskoj, koja je dio carinske unije s EU

BYD
BYD Seal, Foto: BYD.com/eu

Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD sklopio je ugovor vrijedan milijardu dolara za postavljanje proizvodnog pogona u Turskoj, dok se nastavlja širiti izvan matične zemlje. Nova tvornica moći će proizvoditi do 150.000 vozila godišnje.

Očekuje se da će pogon otvoriti oko 5.000 radnih mjesta i pokrenuti proizvodnju do kraja 2026. godine. Ugovor je potpisan na događaju u Istanbulu, prenosi BBC, kojem su prisustvovali predsjednik Recep Tayyip Erdogan i izvršni direktor BYD-a Wang Chuanfu.

Ova objava dolazi u trenutku kada se kineski proizvođači električnih vozila suočavaju sa sve većim pritiskom u Europskoj uniji i SAD-u.

Prošlog je tjedna EU poduzela mjere kako bi zaštitila motornu industriju bloka podizanjem carina na kineska električna vozila. Odlukom je BYD dobio dodatnu carinu od 17,4 posto na vozila koja isporučuje iz Kine u EU, što je bilo povrh uvozne carine od deset posto.

Turska je dio Carinske unije EU, što znači da vozila proizvedena u zemlji i izvezena u blok mogu izbjeći dodatne carine. Turska vlada također je poduzela korake kako bi podržala proizvođače automobila u zemlji uvođenjem dodatnih carina od 40 posto na uvoz kineskih vozila.

U svibnju je američki predsjednik Joe Biden povećao carine na kineske električne automobile, solarne ploče, čelik i drugu robu. Bijela kuća priopćila je tada da su mjere, koje uključuju stopostotni granični porez na električne automobile iz Kine, odgovor na nepoštenu politiku i namijenjene zaštiti radnih mjesta u SAD-u.

BYD, iza kojeg stoji veteran američki investitor Warren Buffett, druga je najveća svjetska tvrtka za električna vozila nakon Tesle Elona Muska. Tvrtka je brzo širila svoje proizvodne pogone izvan Kine. BYD je krajem prošle godine najavio da će graditi proizvodni pogon u članici EU Mađarskoj.

Bit će to prva tvornica osobnih automobila u Europi i očekuje se da će otvoriti tisuće radnih mjesta. U četvrtak je BYD otvorio tvornicu električnih vozila na Tajlandu – svoju prvu tvornicu u jugoistočnoj Aziji.

BYD je rekao da će tvornica imati godišnji kapacitet od 150.000 vozila i predviđa se da će stvoriti 10.000 radnih mjesta. Tvrtka je također rekla da planira izgraditi proizvodni pogon u Meksiku.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari