Carine Kini nanijet će štetu europskim i američkim proizvođačima električnih automobila

pixabay.com
Električni automobil, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Njemačka udruga VDA ocijenila je da bi uvođenje viših carina nanijelo štetu i europskim i američkim proizvođačima električnih automobila koji izvoze iz Kine, kao i da bi eventulne uzvratne mjere Pekinga teško pogodile njemačku autoindustriju.

Dodaju i da je vrijednost izvoza putničkih automobila iz Njemačke u Kinu prošle godine bila tri puta veća od vrijednosti uvoza vozila iz te zemlje, pišu tamošnji mediji.

“Carine usmjerene protiv subvencija nisu adekvatna mjera za jačanje europske konkurentnosti i otpornosti na duže staze”, navodi se u priopćenju.

Smatraju da EU umjesto carina treba osigurati pristup kritičnim sirovinama za europsku industriju automobila te se fokusirati na stvaranje transparentne trgovinske politike i smanjenje prepreka za pristup tržištu.

Najnovije istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja IFO pokazalo je, pak, da su njemački stručnjaci podijeljeni povodom carina na kineska električna vozila.

Trećina anketeriranih ekonomista smatra da su carine ispravan potez, dok trećina strahuje od trgovinskog rata i smatra da ih uopće ne treba uvoditi.

5 Odgovora

  1. Moraju se dogovoriti europski proizvođači s nacionalnim vladama i zajedničkim EU političkim tijelima, bez suradnje ostajemo daleko iza SAD-a i Kine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari