Kina ukida visoke carine na vina iz Australije

Pixabay.com
Vino, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Australska vlada upozorila je poduzeća svoje zemlje da se ne oslanjaju isključivo na Kinu za svoj uspjeh nakon što je Peking ovog tjedna odlučio ukinuti visoke carine na izvoz australskog vina.

Pomoćnik ministra trgovine Tim Ayres rekao je da je trgovinska raznolikost apsolutno važna za australske tvrtke i da će vlada raditi s proizvođačima vina na diverzificiranju njihovih tržišta.

“Poslovno gledano, nikad nije dobro staviti sva jaja u jednu košaru”, rekao je Ayres na tiskovnoj konferenciji u Canberri.

Kineske carine na australsko vino, od kojih su neke čak bile na razini od 218 posto, bit će ukinute, čime će se omogućiti povratak trgovine koja je na svom vrhuncu iznosila 782 milijuna dolara.

Trgovinske sankcije bile su jedna od niza mjera nametnutih Australiji na vrhuncu napetosti između Canberre i Pekinga u 2020., nakon poziva tadašnjeg premijera Scotta Morrisona na neovisnu istragu o podrijetlu virusa Covid-19.

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je da će ukinuti kaznene carine na australski izvoz, rekavši da one više nisu potrebne s obzirom na promjene relevantnih uvjeta na tržištu vina, prenosi Bloomberg.

Nakon izbora laburističke vlade lijevog centra u svibnju 2022., odnosi dviju zemalja su se poboljšali. Nastavljeni su sastanci visokih dužnosnika, a Peking je ukinuo trgovinske sankcije za ječam, vino, ugljen i drvo. Kina je najveći trgovački partner Australije.

Unatoč poboljšanju veza, australska vlada navodi tvrtke da diverzificiraju svoje trgovinske partnere nakon kineskih trgovinskih sankcija.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari