Jači dolar smanjio cijene nafte na svjetskim tržištima

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Cijene nafte pale su u srijedu te su fjučersi sirove nafte Brent za svibanj niži za 28 centi, te iznose 87,10 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta za isporuku u travnju, koji istječu nagodbom u srijedu, niži su za 47 centi, te iznose 83 dolara po barelu. Svibanjski ugovor za WTI iznosio je 82,41 dolara po barelu, što je niže za 32 centa.

Indeksi američkog dolara rastu, utječući na trgovanje i cijene nafte. Jači dolar čini naftu skupljom za ulagače koji drže druge valute, smanjujući potražnju.

Trgovci iščekuju i objavu kamatne stope američkih Federalnih rezervi (FED) kasnije tijekom dana, koja bi im trebala ukazati kretanje do kraja godine.

“Rizici opskrbe koji okružuju ruske rafinirane proizvode nastavljaju pružati podršku u vrijeme kada je tržište spremno zategnuti nakon prenošenja dodatnih dobrovoljnih rezova iz OPEC+ u drugom tromjesečje 2024.”, rekli su analitičari ING-a, uključujući Warrena Pattersona.

Pad ruskih prerađivačkih kapaciteta kao posljedica štrajkova doveo je do povećanja izvoza sirove nafte iz zemlje, rekli su analitičari za Reuters.

Izvoz nafte iz ruskih zapadnih luka povećat će se za gotovo 260.000 barela dnevno u ožujku u odnosu na početni mjesečni plan na 2,22 milijuna barela dnevno.

“Ako se ovi poremećaji produže, to bi na kraju moglo natjerati ruske proizvođače da smanje opskrbu ako ne budu mogli izvesti svu ovu sirovu naftu. Ovi napadi su više optimistični za rafinirane proizvode u neposrednoj budućnosti “, rekao je Patterson, što bi moglo utjecati na cijene nafte.

S druge strane, Američki institut za naftu izvijestio je da su američke zalihe sirove nafte i benzina prošlog tjedna pale, dok su zalihe destilata porasle.

Službeni podaci o zalihama američke Uprave za energetske informacije trebaju biti objavljeni kasnije tijekom dana.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari