Jačanje gospodarstvenih pokazatelja Kine i SAD-a uzrokovalo rast cijena nafte

Pixabay.com
Radnik na naftnoj platformi, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u petak, zbog znakova poboljšanja globalne potražnje i usred jačih ekonomskih pokazatelja ključnih potrošača Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Cijene sirove nafte Brent porasle su 39 centi, ili 0,47 posto, te iznose 83,66 američka dolara po barelu. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasli su 22 centa, ili 0,28 posto, te iznose 79,45 dolara po barelu.

Terminski ugovori nafte Brent trebali bi porasti za oko jedan posto na tjednoj bazi, dok bi fjučersi nafte WTI trebali porasti za 1,5 posto, prema prognozama analitičara.

“Čini se da su cijene WTI sirove nafte pronašle kratkoročnu donju/podršku na oko 78,40 dolara po barelu nakon pada od oko devet posto, od 26. travnja, zbog nekoliko ohrabrujućih čimbenika kao što su dva uzastopna tjedna pada američke sirove nafte zalihe nafte i više nadolazećih postupnih poticajnih mjera iz Kine,” rekao je viši tržišni analitičar OANDA za Reuters, Kelvin Wong.

Tržišta su dodatno ojačana rastom kineske industrijske proizvodnje od 6,7 posto na godišnjoj razini u travnju, dok se ubrzava oporavak u proizvodnom sektoru, što ukazuje na moguću veću potražnju u budućnosti.

Pad zaliha nafte i rafiniranih proizvoda u glavnim svjetskim trgovačkim središtima također je stvorio optimizam u pogledu rasta potražnje za naftom, preokrenuvši trend povećanja zaliha koji je uvelike utjecao na cijene sirove nafte prethodnih tjedana.

Nedavni ekonomski pokazatelji iz Sjedinjenih Država doveli su do optimizma u pogledu globalne potražnje. Potrošačke cijene u SAD-u porasle su manje od očekivanog u travnju, pojačavši očekivanja nižih kamatnih stopa u zemlji.

Niže kamatne stope mogle bi pomoći u smanjenju vrijednosti američkog dolara, što bi pojeftinilo naftu za ulagače koji drže druge valute i povećalo potražnju.

Na strani ponude, ulagači su uglavnom tražili smjernice od nadolazećeg sastanka OPEC+ 1. lipnja, koji će se vjerojatno održati online.

Produljenje mjera smanjenja OPEC+ za proizvodnju nafte nakon lipnja vjerojatno će dovesti do čvršćih cijena u srednjem roku, navode analitičari.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari