Scholz upozorava na protekcionizam nakon američkih carina Kini, analitičari ne očekuju veliki utjecaj na tržišta

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olaf_Scholz,_23.03.23_(03).jpg
Olaf Sholz, njemački kancelar, Foto: Wikimedia Commons/European Commission (Christophe Licoppe)

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na odvajanje njemačkog gospodarstva od potencijalnih inozemnih tržišta, u kontekstu rasprave o kaznenim carinama za kineske proizvode.

“Protekcionizam sve na kraju samo čini skupljim. Ono što nam treba je pravedna i slobodna globalna trgovina“, rekao je Sholz na konferenciji Gospodarske i industrijske komore u Berlinu.

Američka vlada objavila je u utorak da će podići postojeće carine na električne automobile i druge proizvode iz Kine s 25 posto na 100 posto, podsjeća Hina. SAD je svoju odluku obrazložio time da Peking narušava tržišno natjecanje značajnim državnim subvencijama.

Scholz je na konferenciji naglasio da je slobodna globalna trgovina posebno važna za njemačko gospodarstvo, koje se suočava s izazovima bez presedana nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Savez njemačkih industrijalaca (BDI) upozorio je na moguć utjecaj američkog povećanja carina na njemačko tržište.

Član uprave toga udruženja Wolfgang Niedermark ustvrdio je na konferenciji da bi Njemačka i EU sada trebale biti oprezne kako bi osigurale da unutarnje tržište EU ne postane zona za kineske viškove kapaciteta.

No, prema simulaciji Instituta za svjetsko gospodarstvo iz Kiela (IfW), više američke carine imat će tek mali utjecaj na trgovinu između EU-a i Kine.

4 Odgovora

  1. Ako se analitičari ne boje negativnog utjecaja na tržište, tko sam ja da sad filozofiram 🙃

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari