Poslije povijesnog rekorda Dow Jonesa, indeksi na Wall Streetu počeli padati

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

PoNa Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali s rekordnih razina dok su ulagači analizirali koliko je snažan rast cijena dionica proteklih dana održiv.

Dow Jones porastao je 0,10 posto, na 39.869 bodova, dok je S&P 500 manji za 0,21 posto, na 5.297 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 16.698 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica dodatno porasle, nakon snažnog rasta dan prije, pa je Dow Jones po prvi put u povijesti prešao razinu od 40.000 bodova.

No, kasnije su svi najvažniji indeksi pali s rekordnih razina na kojima su bili dan prije nakon objave podataka o inflaciji u SAD-u.

Nakon tih podataka, piše Hina, ponovno su krenula nagađanja da će američka središnja banka u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u rujnu i prosincu, za po 0,25 postotnih bodova.

No, pitanje je koliko je to dobra vijest, s obzirom da se početkom godine očekivalo da će ih Fed u 2024. smanjiti u barem pet navrata, za ukupno 1,5 posto.

Unatoč smanjenim očekivanjima u vezi smanjenja kamata, cijene su dionica ove godine snažno porasle, pa se postavlja pitanje i koliko je taj trend održiv.

I na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago pale, kao i jučer na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu 0,2 posto, nakon što je prethodnog dana dosegnuo najvišu razinu u 15 mjeseci.

Jutros je japanski Nikkei indeks pao 0,3 posto, a cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji između 0,1 i 1 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Jutros je objavljeno da je potrošnja u maloprodaji u Kini u travnju porasla samo 2,3 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali rast od 3,8 posto. To je znatno sporiji rast potrošnje nego mjesec dana prije, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari