Burzovni indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordne razine

Burze, Foto: Pixabay/Pexels

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi dosegnuli rekordne razine jer su novi podaci o inflaciji ponovno oživjeli naga o smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones porastao je 0,88 posto, na 39.908 bodova, S&P 500 1,17 posto, na 5.308 bodova, a Nasdaq indeks 1,40 posto, na 16.742 boda.

Novi rekordi indeksa ponajviše se pripisuju rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što su podaci o potrošačkim cijenama u SAD-u bili malo bolji od očekivanih, što znači da u travnju, nakon tri mjeseca rasta, inflacija nije ojačala.

“Ulagači su odahnuli jer inflacija nije porasla četvrti mjesec zaredom. Ponešto je popustila i potrošnja, što pokazuje da gospodarstvo raste po održivim stopama”, kaže Carol Schleif, analitičarka u tvrtki BMO.

Osim podataka o inflaciji, objavljeno je i izvješće koje je pokazalo da je potrošnja u travnju stagnirala, što bi moglo značiti da slabi potražnja pa bi pritisci na inflaciju idućih mjeseci mogli popustiti.

Zbog toga su ponovno oživjela nagađanja da bi američka središnja banka mogla smanjiti kamatne stope u dva navrata do kraja godine – u rujnu i prosincu – premda je dan prije predsjednik Feda Jeroma Powell kazao da je inflacija posljednjih mjeseci viša nego što se očekivalo i da bi kamate mogle ostati povišene dulje razdoblje.

Rast na Wall Streetu prate i azijske burze

I na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, zahvaljujući jučerašnjim rekordima na Wall Streetu, pri čemu su loše gospodarske vijesti iz regije ostale u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 1,4 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u 15 mjeseci.

Pritom je japanski Nikkei indeks viši za 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji rasle između 0,5 i 1,7 posto.

Jutros je objavljeno da je japanski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao dva posto godišnje, više nego što se očekivalo. Unatoč tome, Nikkei indeks viši je za preko jedan posto.

Porasle su i cijene dionica na kineskim burzama, unatoč jučerašnjoj vijesti da će SAD povećati carine na uvoz niza kineskih proizvoda.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari