Italija zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu

Pixabay.com
Solarni paneli, Foto: Pixabay.com

U sklopu paketa mjera za zaštitu poljoprivrede i ribarstva talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.

“Okončali smo praksu nekontrolirane instalacije fotonaponskih panela na tlu”, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida.

Zabrana po riječima ministra poljoprivrede neće obuhvatiti agronaponske projekte, koji predviđaju postavljanje solarnih panela iznad polja i vinograda, na zemljištu s dvojnom namjenom proizvodnje struje u razdoblju jake Sunčeve svjetlosti i uzgoja poljoprivrednih kultura.

Ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin u početku se, po riječima vladinih dužnosnika, protivio zabrani, da bi nakon sjednice novinarima rekao da nove mjere neće ugroziti vladin cilj o instalaciji oko 38 gigavata fotonaponskih postrojenja do 2030. Vladin paket sada moraju odobriti oba doma parlamenta, prenosi Hina.

Poljoprivredni lobiji već dugo traže da se ograniči postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, upozoravajući da je takva praksa nespojiva s uzgojem poljoprivrednih kultura.

Udruge za zaštitu okoliša optužile su pak vladu da potkopava zelene ciljeve koje je dogovorila s partnerima iz skupine G7.

Italija se prošli tjedan s partnerima u skupini G7 obavezala utrostručiti instalirane kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora do 2030. i postupno ugasiti termoelektrane na ugljen u prvoj polovini idućeg desetljeća.

Prošle godine instalirala je gotovo šest gigavata (GW) kapaciteta obnovljive energije, uglavnom malih solarnih elektrana.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari