Italija podupire proizvodnju solarnih panela

pixabay.com
Postavljanje solarnih panela, Foto: Pixabay.com

Italija će uložiti 90 milijuna eura u Enelovu tvornicu fotonaponskih ploča na Siciliji kako bi poduprla plan energetske tvrtke o povećanju proizvodnih kapaciteta, izjavila je premijerka Giorgia Meloni.

„Projektu je namijenjeno 90 milijuna eura iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost koji će omogućiti da se uspostavi nova proizvodna linija”, rekla je Meloni.

Proizvodni kapacitet pogona od približno 200 megavata (MW) trebao bi do kraja godine dosegnuti tri gigavata, što znači da će povećanje kasniti šest mjeseci u odnosu na Enelov plan, prenosi Hina.

Cilj je, kaže Meloni, otvoriti 700 novih radnih mjesta do kraja 2024. i još 1.000 u tvrtkama koje surađuju s tvornicom 3Sun.

Talijanska premijerka je najavila i poticaje za tehnologiju obnovljivih izvora energije na talijanskom jugu koji u razvijenosti još uvijek kasni za sjeverom. „Želimo i moramo biti konkurentni azijskim igračima u tom sektoru”, rekla je Meloni.

U siječnju, Enel je za proširenje pogona na Siciliji osigurao 560 milijuna eura od Europske investicijske banke (EIB) i grupe domaćih zajmodavaca na čelu s UniCreditom, a računa i na novac iz europskog fonda za inovacije na području zelenih tehnologija.

Energetska grupa također pregovara s potencijalnim ulagačima o mogućoj prodaji do polovine vlasničkog udjela.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari