Italija: Stranci će morati plaćati zdravstvenu skrb dvije tisuće eura godišnje

pixabay.com
Zdravstvena skrb u Italiji se mijenja, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Stranci koji žive u Italiji moći će se koristiti uslugama državnog zdravstvenog sustava ako plate dvije tisuća eura godišnje, objavila je Vlada Italije. 

Taj iznos, dio vladinog proračuna za 2024. godinu, odnosit će se na stanovnike iz država izvan Europske unije, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Za one koji imaju legalan boravak postojat će zasad neodređen popust, kao i za inozemne studente i dadilje.

Giordana Pallone iz sindikata Cgil rekla je za novinsku agenciju Adnkronos, prenosi Hina, da bi ta reforma mogla biti u neskladu s talijanskim ustavom koji siromašnima jamči besplatnu medicinsku skrb.

“Trebamo čekati i vidjeti kako će zakon biti formuliran, jer onako kako je predstavljan danas nema uporišta u sadašnjem sustavu i pravnom okviru”, kazala je Palloneova.

Inozemni radnici, oni koji traže posao, tražitelji azila i maloljetnici bez pratnje trenutno imaju pristup besplatnom zdravstvu, jednako kao talijanski državljani. 

Drugi stranci s dozvolom boravka, poput diplomata i studenata, mogu se dobrovoljno učlaniti u zdravstveno osiguranje za različiti iznos. Za studente on iznosi oko 150 eura godišnje, a za druge ovisi o njihovu godišnjem prihodu, pa može narasti i do 2,8 tisuća eura.

Talijanska vlada, politički desno orijentirana, prošli je mjesec donijela i kontroverznu odluku da migranti moraju platiti gotovo pet tisuća eura kako ne bi završili u pritvoru dok se obrađuje njihov zahtjev za azilom.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari