Inflacija u Sloveniji smanjena na 6,9 posto, potrošačke cijene povećane za 0,2 posto

pixabay.com
Ljubljana, Slovenija Foto: Pixabay.com

Godišnja stopa inflacije u Sloveniji smanjena je s rujanskih 7,5 posto na 6,9 posto. Na inflaciju je najviše utjecalo poskupljenje hrane i bezalkoholnih pića. Inflacija na mjesečnoj razini iznosi 0,2 posto.

Cijene usluga u prosjeku su porasle za 8,1 posto, a cijene roba za 6,3 posto. Roba dnevne potrošnje poskupjela je za 8,5 posto, polutrajna roba za 3,2 posto, a trajna roba za 0,4 posto, prenosi SEEbiz. Najveći utjecaj na godišnju inflaciju i dalje imaju cijene hrane i bezalkoholnih pića. One su u jednoj godini u prosjeku uvećane za 7,3 posto.

Struja je poskupjela za 24,3 posto i pridonijela 0,8 postotnih bodova, a 0,7 postotnih bodova pridonijela su poskupljenja u skupini rekreacija i kultura – za 7,1 posto.

S druge strane, inflaciju je za 0,2 postotna boda ublažilo pojeftinjenje krutih goriva koja su u prosjeku pojeftinila za 14,1 posto. Inflaciju su smanjila i jeftinija prijevozna sredstva za 0,2 postotna boda odnosno za 2,7 posto.

U odnosu na rujan, potrošačke cijene porasle su za 0,2 posto. Prema statističarima, još je u listopadu bio vidljiv utjecaj sezonske promjene kolekcija u trgovinama, odjeća i obuća poskupile su 2,5 posto i inflaciji pridonijele s 0,2 postotna boda.

Poskupilo je svježe voće, za 8,4 posto, tekuća goriva za 5,7 posto, dizelsko gorivo za 3,9 posto, farmaceutski proizvodi za 2,3 posto te razna dobra i usluge za 0,9 posto.

Mjesečnu inflaciju za 0,2 postotna boda ublažili su jeftiniji aranžmani, za 5,6 posto, dok su je za po 0,1 postotni bod smanjile niže cijene toplinske energije (za 5,3 posto) i usluga smještaja (za 3,6 posto) te svih ostali mjesečni popusti. Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,3 posto.

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6,6 posto.

Cijene usluga u prosjeku su na godišnjoj razini bile više za 7,9 posto, a cijene roba za šest posto. Roba dnevne potrošnje skuplja je za 8,3 posto, a polutrajna roba za 3,4 posto, dok su cijene trajne robe niže za 0,7 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari