Inflacija u kolovozu porasla za 7,8 posto u odnosu na isti mjesec lani

Pixabay.com
Supermarket, ilustracija Foto: Pixabay.com

Inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu je u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku porasla za 7,8 posto, a u odnosu na srpanj za 0,5 posto, pokazali su u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Restorani i hoteli, za 14,2 posto, Hrana i bezalkoholna pića, za 11 posto, Odjeća i obuća, za 9,9 posto, Razna dobra i usluge, za 9,4 posto te Rekreacija i kultura za 7,7 posto.

Podaci pokazuju i da su na mjesečnoj razini u prosjeku najviše porasle cijene u skupinama Prijevoz, za 2,9 posto, Komunikacija (1,4 posto), Restorani i hoteli (0,7 posto), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (0,5 posto), te Rekreacija i kultura za 0,4 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan (10,1 posto), Usluge (7,8 posto), Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (7,2 posto) te Energija za 4,2 posto.

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Energija, za 2,6 posto, Usluge za 0,7 posto te Hrana, piće i duhan za 0,2 posto.

U komponenti Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije zabilježen pad cijena od 0,7 posto.

Indeks potrošačkih cijena koristi se kao opća mjera inflacije u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari