Imovina talijanskih kućanstava zbog inflacije izgubila 12 posto vrijednosti

Pixabay.com
Rim,Italija Foto: Pixabay.com

Inflacija je smanjila neto bogatstvo talijanskih kućanstava za više od 12 posto u 2022. godini, objavili su statistički ured Istat i Banca d’Italia u zajedničkom izvješću.

Krajem te godine neto bogatstvo kućanstava u Italiji iznosilo je 10.421 milijardu eura, prema izvješću “Bogatstvo glavnih institucionalnih sektora u razdoblju 2005.-2022.”, objavljenom početkom tjedna.

U usporedbi s 2021., piše Hina, nominalno je smanjeno za 1,7 posto, nakon rasta u prethodne tri godine.

Realno gledano, odnosno kad se uračuna inflacija, neto bogatstvo kućanstava smanjeno je znatno više, i to za 12,5 posto u odnosu na 2021. godinu.

Smanjio se i omjer neto bogatstva kućanstava i ukupnog raspoloživog dohotka, s 8,7 na 8,1, najnižu razinu od 2005. godine. Neto bogatstvo je razlika između bruto financijske i nefinancijske imovine te financijskih obveza.

Povećanje nefinancijske imovine, koje je u 2022. godini iznosilo 2,1 posto, prvenstveno odražava rast vrijednosti stambenih objekata, i to najizraženiji od 2009. godine.

Udio te komponente u ukupnoj bruto imovini dosegnuo je 46,3 posto, navodi se u izvješću.

Financijska imovina kućanstava smanjila se za 5,2 posto, ponajviše zbog smanjenja vrijednosti dionica i instrumenata za upravljanje imovinom.

Dužnički vrijednosni papiri u vlasništvu kućanstava, uglavnom oni koje izdaje država, ponovo su bilježili rast u 2022., nakon silaznog trenda tijekom gotovo deset godina.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari