Izgledi talijanskih tvrtki poboljšani, inflacija manja

Pixabay.com
Rim,Italija Foto: Pixabay.com

Mišljenje talijanskih poduzeća o izgledima za gospodarstvo popravilo se u četvrtom tromjesečju 2023., u usporedbi s prethodna tri mjeseca, objavila je Banka Italije, budući da su inflacijska očekivanja naglo smanjena.

U posljednja tri mjeseca prošle godine postotak poduzeća koja očekuju bolje gospodarske uvjete porastao je na osam posto s četiri posto u prethodna tri mjeseca, objavila je središnja banka u tromjesečnom istraživanju.

Procenat gospodarstvenika koji očekuju da će se gospodarstveni izgledi pogoršati, smanjili su se na 29 posto s 37 posto, no neizvjesnost oko političkih i gospodarskih izgleda i budućeg kretanja cijena energije još uvijek utječe na raspoloženje, upozorava istraživanje središnje banke.

Očekivanja su ipak poboljšana zbog jače domaće potražnje, piše Reuters, i boljih uvjeta za ulaganja.

Treće po veličini gospodarstvo eurozone poraslo je za  0,1 posto u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, nakon pada za 0,4 posto između travnja i lipnja. Anketa Banke Italije pokazala je da poduzeća očekuju da će inflacija iznositi 2,3 posto u sljedećih 12 mjeseci, što je pad od 4,7 posto u prethodnom istraživanju.

Projekcija ankete za 12 mjeseci bila je najniža od druge polovice 2021. i nije daleko od cilja Europske središnje banke od dva posto za eurozonu u cjelini.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) smatraju da će talijanska inflacija ove godine biti u prosjeku 2,6 posto.

Nacionalni ured za statistiku Italije, ISTAT, najavio je tijekom studenog 2023., da će četvrti kvartal također biti slab. Novu procjenu bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromjesečje, izdat će 30. siječnja 2024. godine.

Istraživanje Banke Italije provedeno je između 22. studenog i 14. prosinca 2023. godine, među talijanskim industrijskim i uslužnim tvrtkama s najmanje 50 zaposlenih.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari