IEA predviđa rast globalne potražnje za naftom u 2024., cijene u porastu

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/wirestock

Cijene nafte nastavile su s rastom i u petak. Fjučersi nafte Brent porasli su za dva centa, te iznose 79,12 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) veći za 13 centi, te iznose 74,21 dolara.

Obje referentne vrijednosti porasle su oko dva posto u jučerašnjem trgovanju, jer se Međunarodna agencija za energiju (IEA) pridružila Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) u predviđanju snažnog rasta globalne potražnje za naftom.

Projekcija IEA je i dalje niža od očekivanja OPEC-a, te očekuje da će svjetska opskrba naftom porasti za 1,5 milijuna barela dnevno do nove najviše razine od 103,5 milijuna barela dnevno u 2024., potaknuto rekordnom proizvodnjom iz Sjedinjenih Država, Brazila, Gvajane i Kanade.

Na cijene nafte i dalje utječu napetosti na Bliskom Istoku koje su nastavile ometati globalni pomorski promet i trgovinu. Napadi Houthi pobunjenika u Jemenu na američke brodove su nastavljeni.

“Kako se napetosti na Bliskom istoku šire, trgovci su oprezni u pogledu nastavka izgradnje “dugih pozicija” jer je kineski gospodarski oporavak i dalje spor. Ako napetosti na Bliskom istoku dalje ne eskaliraju, WTI će se vjerojatno nastaviti trgovati u rasponu od oko 70 do 76 dolara “, rekao je za Reuters, Hiroyuki Kikukawa, predsjednik jedinice NS Trading Nissan Securities.

Promet tankera kroz tjesnac Bab al-Mandab od 13. do 17. siječnja bio je manji za 58 posto u odnosu na isto razdoblje 2023., pokazuju podaci konzultantske tvrtke Vortexa.

Reuters navodi i da je Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvijestila o smanjenju zaliha sirove nafte, većem od očekivanog, od 2,5 milijuna barela, zbog velike potražnje rafinerija u tjednu koji je završio 12. siječnja, ali su zalihe benzina i destilata porasle na višegodišnje najviše razine.

U međuvremenu, u Sjevernoj Dakoti, američkoj državi s najvećim proizvođačima nafte, oko 40 posto proizvodnje nafte i dalje je zatvoreno zbog ekstremno hladnog vremena, priopćilo je državno tijelo za naftovode.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari