Idući tjedan očekuje se isporuka prvih kilovat-sati iz Bloka L Elektrane-toplane Zagreb

Pixabay.com
Električna energija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Nakon uspješne potpale prve plinske turbine u novom Bloku L Elektrane-toplane Zagreb, idućeg tjedna očekuje se da će poteći i prvi kilovat-sati u elektroenergetsku mrežu, rečeno je u petak na lokaciji novog bloka, uz naglasak na njegovu važnost za stabilnost hrvatskog elektroenergetskog sustava i sigurnost toplinske opskrbe zapadnog Zagreba.

Visokoučinkoviti kombi-kogeneracijski Blok L Elektrane-toplane Zagreb (KKE EL-TO Zagreb), vrijedan je 140 milijuna eura, pri čemu jučerašnja uspješna potpala prve turbine predstavlja prvu ključnu aktivnost u sklopu funkcionalnog ispitivanja opreme i sustava novog postrojenja, čija će prva faza potrajati do 22. prosinca, prenosi Hina.

Kako su istaknuli direktor Sektora za kapitalne investicije HEP-a Vedran Jurić i direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec, sinkronizacija na elektroenergetsku mrežu prvog agregata Bloka L slijedi tijekom sljedećeg tjedna.

“Idućeg tjedna očekujemo i prvu sinkronizaciju agregata na mrežu, čime će poteći i prvi kilovatsati u elektroenergetsku mrežu Republike Hrvatske”, izjavio je Jurić na lokaciji EL-TO Zagreb na Trešnjevci, gdje se već više od 100 godina proizvode električna i toplinska energija.

Nakon testnih faza bloka, kojeg iz HEP-a tituliraju kao “najmoderniji termoenergetski objekt u Hrvatskoj”, njegovo se puštanje u probni rad očekuje u proljeće iduće godine.

Samo postrojenje je već gotovo, a kako su rekli Jurić i Krklec, iduće godine doći će do potpunog preuzimanja postrojenja i njegovog punog stavljanja u funkciju za komercijalni rad.

Pixabay.com
Električna energija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Istaknuli su da će Blok L značajno doprinijeti stabilnosti hrvatskog elektroenergetskog sustava i dugoročnom povećanju sigurnosti opskrbe 80.000 stanovnika zapadnog dijela grada Zagreba toplinskom energijom, dok će gospodarskim potrošačima omogućiti sigurnu opskrbu industrijskom parom.

Novi blok koristi isključivo plinsko gorivo, snage je 150 megavata električne (MWe) i 114 megavata (MWt) toplinske energije, a trebao bi zamijeniti dio dotrajalih i zastarjelih jedinica na lokaciji EL-TO Zagreb.

S obzirom na to da se radi o visoko učinkovitoj kongregaciji, Jurić je kazao da će novi blok dovesti do uštede primarne energije.

“Pri istovremenoj proizvodnji električne i toplinske energije njegova efikasnost je 90 posto. On će zamijeniti starije jedinice ovdje na lokaciji pogona EL-TO Zagreb i time će se ostvariti velika primarna ušteda energije i modernizacija”, izjavio je Jurić.

Istaknuto je i da će novi blok doprinijeti značajnom smanjenju specifične emisije CO2 i onečišćujućih tvari u okoliš iz pogona EL-TO Zagreb. “Uz prosječnu očekivanu proizvodnju, izbjeći će se emisija u približnom iznosu od oko 150.000 tona CO2 godišnje”, rečeno je.

Iz HEP-a su između ostalog izvijestili i da je očekivana prosječna godišnja proizvodnja bloka 675 gigavatsati (GWh) električne energije, 450 GWh toplinske energije za centralni toplinski sustav grada Zagreba te 160 GWh industrijske pare.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari