I BMW prihvatio Teslin standard za punjenje električnih automobila u SAD-u i Kanadi

Pixabay.com
Stanica za punjenje električnih vozila, ilustracija Foto: Pixabay.com

I njemački proizvođač luksuznih automobila BMW namjerava koristiti Teslin standard za punjenje električnih vozila u Sjedinjenim Državama i Kanadi, pridruživši se skupini na čelu s Fordom, General Motorsom i Mercedes-Benzom.

Od 2025. godine, piše Hina, BMW-ova vozila koristit će u SAD-u i Kanadi Teslin sjevernoamerički standard punjenja (NACS), umjesto CS1 , objavili su u srijedu.

“Odluka nije relevantna za naše kupce u Europi koja je u cijelosti usvojila standard CCS2, uključujući sve proizvođače”, poručili su iz BMW-a.

Tesla ima najveću mrežu punionica u Sjevernoj Americi, s gotovo 12.000 stanica.

Teslin standard već su usvojili Ford Motor, General Motors, Nissan, Volvo Cars, Mercedes Benz, Jaguar, Honda Motor i Rivian Automotiv, a od 2025. im se planira pridružiti i Hyundai.

Konkurentski CCS pak trenutno podupiru BMW, Daimler, Mazda, Kia, Renault, grupa PSA i Volkswagen koji paralelno pregovara s Teslom i o usvajanju NACS-a. Neke kompanije podupiru oba standarda, poput Nissana, Jaguara, Forda, Tesle i Riviana.

GM, BMW i Mercedes planiraju paralelno sa Stellantisom, Hondom i Hyundaijem izgraditi vlastitu mrežu u SAD-u i Kanadi do 2030. koja bi trebala obuhvatiti 30.000 brzih punionica i omogućiti punjenje za vozila s priključcima baziranim CCS-u i NACS-u.

Stručnjaci u automobilskom sektoru procjenjuju da će potražnja u SAD-u do 2035. iziskivati 200.000 stanica za brzo punjenje, pozivajući se na sve veću popularnost električnih vozila zahvaljujući državnim subvencijama.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari