Hrvatsko predsjedanje EUSAIR-om i Jadransko-jonskom inicijativom preuzela Grčka

Forum, Šibenik, foto: PR

Hrvatska u sklopu predsjedanja EU Strategijom za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) održala godišnji EUSAIR forum u Šibeniku.

Godišnji forum EU Strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) održao se 15. i 16. svibnja u Šibeniku pod sloganom “Shaping the Future of EUSAIR“. Forumom se obilježio završetak jednogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske EUSAIR-om i Jadransko-jonskom inicijativom koje je tijekom Foruma preuzela Grčka.

Ministarstvo turizma i sporta u provedbi Strategije EU za jadransku i jonsku strategijom (EUSAIR) ima dvostruku ulogu: koordinira rad Upravljačke skupine 4. stupa EUSAIR-a „Održivi turizam“ uz Albaniju i nacionalni je projektni partner u projektu EUSAIR Facility Point – Potpora u upravljanju Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Forum, Šibenik, foto: PR

Održivi turizam i zelena tranzicija

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina otvorio je panel četverog stupa EUSAIR-a za održivi turizam koji se održao 15. svibnja, na temu „Navigating the green and digital transition – creating a sustainable future for the Adriatic and Ionian Region“ (Navigacija zelenom i digitalnom tranzicijom – stvaranje održive budućnosti za jadransko-jonsku regiju).

Podsjetio je na prioritete hrvatskog predsjedanja te na dosadašnje uspjehe 4. stupa za održivi turizam koji su temeljeni na prioritetima EUSAIR akcijskog plana. Također je istaknuo aktivnosti koje Hrvatska provodi u sklopu turističke reforme; izrada Strategije za održivi razvoj turizma 2030, prvog hrvatskog Zakona o turizmu, Sustava satelitskih računa održivog turizma RH te otvaranje Centra za održivost u Zagrebu u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom.

Glavni prioriteti 4. stupa EUSAIR-a vezani su uz aktivnosti koje će doprinijeti zelenoj i digitalnoj tranziciji turizma, kulturnoj baštini, održivom upravljanu te znanju i novim vještinama djelatnika u turističkom sektoru, a na panelu su o navedenim temama raspravljali predstavnici Europske komisije (DG REGIO), BiH, Albanije i Italije.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari