Hrvatski građevinari: Diskriminirani smo, Vlada RH treba regulirati ponuđače iz trećih država

Hina
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Foto: Hina/Admir Buljubašić/veljača 2024. godine

Praksa pokazuje da su domaći ponuditelji u sektoru graditeljstva diskriminirani te u nepovoljnijoj poziciji od stranih, osobito onih iz trećih zemalja koji su uobičajeno subvencionirane državne kompanije, te tako nelojalno konkuriraju domaćim građevinskim kompanijama, istaknuli su iz Hrvatske udruge poslodavaca – Udruga poslodavaca graditeljstva, na konferenciji o nabavi građevinskih radova pod nazivom “Kako provesti nabavu radova bez rizika izvođača i naručitelja“.

Za učinkovitu javnu nabavu građevinskih radova i zaštitu domaćeg građevinarstva od nelojalne konkurencije nužne su promjene zakonodavstva i kvalitetnija priprema natječaja, te je naglašena hitnost promjena u zakonodavstvu i praksi javne nabave radova.

Zakonodavni okvir, koji uređuje javnu nabavu radova je manjkav, naveli su u priopćenju, te je stoga nužno izmijeniti Zakon o javnoj nabavi, Zakon o obveznim odnosima i Ovršni zakon.

Treba uzeti u obzir i da je teško provjeriti reference izdane od naručitelja iz trećih zemalja, te je potrebno regulirati postupak njihove provjere, kao i provjeru da li poštuju kolektivne ugovore, jer sve to domaće ponuditelje u stavlja u neravnopravni položaj, navodi se u priopćenju.

Nužno je zato, ocijenili su, primijeniti propisane alate, koji naručiteljima i zakonodavcu već stoje na raspolaganju, a odnose se na ograničavanje pristupa postupcima javne nabave ponuditeljima iz trećih zemalja.

pixabay.com
Graditeljstvo, ilustracija Foto: Pixabay.com

Istaknuli su i kako je ugovor o građenju potrebno detaljnije regulirati Zakonom o obveznim odnosima, s obzirom na to da mnoga bitna pitanja sad njime nisu uređena.

Preporučuju i kvalitetniju pripremu dokumentacije o nabavi napominjući kako su izmjene ugovora o građenju vrlo česte, što je nerijetko posljedica loše pripremljene projektne dokumentacije. Mišljenja su i kako je u ugovorima o građenju potrebno detaljno definirati materiju izmjene ugovora, što sad često nije slučaj.

To je, kažu u HUP-u, potrebno zbog lakšeg pravdanja troškova koji bi bili financirani iz EU fondova te zbog otklanjanja neizvjesnosti među ugovornim stranama.

Izmjene Zakona o javnoj nabavi su neophodne, a osobito je nužno propisati primjenu trgovačkih običaja odnosno običajnog prava pri nabavi građevinskih radova, rečeno je na konferenciji.

Navedeno je i kako je potrebno jasnije regulirati kriterije za isključenje ponuditelja te se apelira na javne naručitelje da primjenu Kolektivnog ugovora za graditeljstvo redovito primjenjuju kao kriterij za isključenje neadekvatnih ponuditelja kao i znanje hrvatskog jezika inženjera gradilišta i voditelja radova kod stranih naručitelja.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari