Hrvatska u svibnju s najsnažnijim padom proizvođačkih cijena u EU

Pixabay.com
Električna energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene proizvoda u europskoj industriji stabilizirale su se u svibnju, a Hrvatska je bilježila najveći pad od ulaska u Europsku uniju, pokazalo je izvješće europskog Ureda za statistiku – Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni smanjile su se u svibnju za 0,2 posto u odnosu na travanj kada su, prema Eurostatovim podacima, bile manje za jedan posto. U EU su se smanjile za 0,3 posto, nakon pada od 0,7 posto u travnju.

Najveći problem cijenama bio je i u svibnju energetski sektor, čiji su proizvodi u eurozoni pojeftinili za 1,1 posto i za 1,3 posto u EU, navodi Eurostat. U ostalim sektorima proizvođačke cijene zadržale su se uglavnom na travanjskoj razini.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni uvećane su za 0,1 posto, a u EU za 0,2 posto.

Najviše u svibnju na mjesečnoj razini, prema Eurostatovim podacima, smanjene su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj, za 4,1 posto u odnosu na travanj kada su se bile smanjile za 1,9 posto. Pad je najsnažniji od ulaska Hrvatske u EU u srpnju 2013. godine. U travnju bile su se smanjile za 1,9 posto. Slijede Grčka i Švedska s padom proizvođačkih cijena za 2,9 odnosno 1,8 posto.

Najviše su pak porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 7,7 posto u odnosu na travanj. Slijede Bugarska i Estonija s rastom cijena za 4,5 odnosno za 2,1 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u svibnju za 4,2 posto u eurozoni i za četiri posto u EU. Daleko najveće smanjenje proizvođačkih cijena na godišnjoj razini bilježio je i u svibnju energetski sektor, za 11,4 posto u eurozoni i za 10,3 posto u EU.

Smanjene su i cijene u sektoru intermedijarnih dobara, oko tri posto na oba područja. Najviše su pak poskupjela kapitalna dobra, za 1,6 posto u eurozoni te za 1,8 posto u EU.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih dobara bile su u eurozoni niže za 0,4 posto nego u prošlogodišnjem svibnju i za 0,6 posto u EU.

Na godišnjoj razini, najviše su u odnosu na prošlogodišnji svibanj pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Slovačkoj, za 20,7 posto. Slijede Poljska, Francuska i Latvija gdje su se smanjile oko 6,8 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari