Hrvatska će digitalizacijom administracije uštedjeti 265 milijuna eura

Hina/Foto
Hrvoje Bujanović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, Foto: Hina/Mario Mrazović/ 16.siječanj 2024.

Putem najavljenog administrativnog rasterećenja, koje podrazumijeva digitalizaciju brojnih procesa, postići će se uštede za hrvatsko gospodarstvo od najmanje 265 milijuna eura, najavio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH, Hrvoje Bujanović, na marginama konferencije Central and Eastern European Forum 2024.

Pojašnjavajući najavljeno administrativno rasterećenje, Bujanović je naglasio da se ono provodi u suradnji s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), pri čemu nije riječ o novčanim već vremenskim uštedama, koje će se postići putem digitalizacije brojnih procesa, primjerice u Poreznoj upravi i Ministarstvu poljoprivrede. 

Mjereno po “cost metodi”, vrijednost tih mjera je oko 265 milijuna eura, rekao je  dodavši da će one doprinijeti efikasnijem poslovanju svih gospodarskih subjekata, a posebice će biti značajno za one manje. 

Konkretno, prenosi Hina, to će značiti da tvrtke primjerice za neke procese neće morati imati zaposlenika, pa će oni moći sada raditi neke druge poslove.

Govoreći o izravnim stranim ulaganjima, kazao je da je njihova vrijednost u zadnje četiri godine iznosila oko 13 milijardi eura, pri čemu je posebno izdvojio ulaganje američkog Jabila u Osijek. Bujanović se dotaknuo i stranih radnika, kojih je u Hrvatskoj već blizu 200.000, a koji se ponajviše zapošljavaju u turizmu i građevinarstvu.

Konferenciju Central and Eastern European Forum 2024 organizira tvrtka Euromoney Conferences, te tradicionalno okuplja sudionike na financijskim tržištima iz regije srednje i istočne Europe.

10 Odgovora

  1. Ovo mi se ne sviđa nikako jer će naši uhljebi ostati bez posla a ja volim hraniti njih i njihove obitelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari