Hrvatska 51. na svjetskoj ljestvici konkurentnosti, na vrhu Singapur

Pixabay.com
Grad Zagreb, Foto: Pixabay.com

Hrvatska je 51. od 67 gospodarstava rangiranih na svjetskoj ljestvici konkurentnosti koju tradicionalno radi Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD). Riječ je o padu u odnosu na lani kada smo bili pedeseeti.

Vodeće mjesto vratio je Singapur, nakon što je u razdoblju od 2020. do 2023. godine bio među prvih pet.

Švicarska je ove godine bila druga, a Danska treća, navodi se u priopćenju.

“Vjerujemo da će najkonkurentnija gospodarstva budućnosti biti ona koja će moći predvidjeti i prilagoditi se ovom promjenjivom globalnom kontekstu, istovremeno stvarajući vrijednost i dobrobit za ljude. I to će ih također učiniti održivima”, izjavio je Arturo Bris, direktor IMD-ovog Centra svjetske konkurentnosti (WCC) koji stoji iza spomenute ljestvice.

Istaknuo je i da su prijelaz na niskougljično i kružno gospodarstvo, praćenje sve veće integracije tržišta u nastajanju u svjetsko gospodarstvo te praćenje digitalne transformacije veliki izazovi konkurentnosti za svjetska gospodarstva kako u 2024. tako i poslije.

Od četiri ključna područja koja Svjetska ljestvica konkurentnosti ocjenjuje (ekonomski učinak, učinkovitost vlade, učinkovitost poslovnog sektora i infrastruktura), Hrvatska je zabilježila rast u učinkovitosti vlade (rast s 49. na 47. mjesto) i infrastrukturi (s 45. na 44. mjesto).

Istovremeno, pad je zabilježen na područjima ekonomskog učinka (s 46. na 49. mjesto) i učinkovitosti poslovnog sektora (s 56. na 59. mjesto).

Kao ključne faktore privlačnosti neke zemlje 70.1 posto ispitanih navelo je pouzdanu infrastrukturu, kvalificirane radnike 62.7, a visoku razinu obrazovanja 53.7 posto.

S druge strane, najmanje ocjene dobili su snažna kultura istraživanja i razvoja (14.9 posto), konkurentni porezni sustav (14.9 posto, učinkovit pravni sustav sa šest te kompetencije vlade koje je izdvojilo svega tri posto ispitanih.

Što će najviše utjecati na poduzeća?

Tri trenda za koja smatraju da imaju najveći utjecaj na poduzeća u ovoj su godini usvajanje umjetne inteligencije (55,1 posto), rizik od globalnog gospodarskog usporavanja (52 posto) i geopolitički sukobi (36.1 posto).

Svjetska ljestvica konkurentnosti izračunava podatke prikupljene iz upitnika i kombinira ih sa 164 statistička podatka.

Istraživanje je provedeno između ožujka i svibnja 2024. među 6.612 rukovoditelja najviše i srednje razine u 67 gospodarstava.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari