Globalna potražnja za putovanjima porast će za 22 posto u ovoj godini

Foto: Freepik.com

Procvat turističkih putovanja nakon pandemije i visoke cijene avionskih karata ne pokazuju naznake usporavanja u sljedećoj godini, unatoč gospodarskoj neizvjesnosti i sve manjoj ušteđevini kućanstava.

Prema Međunarodnoj udruzi u zračnom prometu, zračna putovanja dosegla su ove godine 90 posto razine prije pandemije. Oporavak su, piše Hina, predvodili posjetitelji iz južne Europe i američki turisti.

“Nakon pandemije brojni su ljudi promijenili prioritete i usredotočili se na potrošnju na putovanja”, rekao je Dan McKone iz L.E.K. Consultinga.

Ta bi se iduće godine moglo dodatno intenzivirati. Nedavna anketa tvrtke Amadeus pokazuje kako 47 posto ispitanika smatra da su međunarodna putovanja prioritet u 2023. i 2024. godini, u odnosu na 42 posto onih koji su tako razmišljali lani. Amadeus je istraživanje proveo među putnicima iz Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Njemačke i Singapura.

Takvi trendovi povećali su tromjesečne zarade turističkih kompanija, a operateri krstarenja poput Royal Caribbeana izvijestili su o rekordnim rezultatima. Putnički operateri Booking Holdings i Airbnb objavili su da su im prihodi porasli za 27 posto, odnosno 18 posto, dok zračni prijevoznik Delta i hotelski lanac Marriott International očekuju snažnu buduću potražnju.

Njemački prijevoznik Lufthansa priopćio je da rezervacije za ostatak godine premašuju 90 posto razine prije pandemije i da se ljetna sezona produljuje do listopada.

Općenito se procjenjuje se da će globalna potražnja za putovanjima u 2023. na godišnjoj razini porasti za 22 posto i za šest posto u 2024. godini, objavila je agencija Moody’s. Pritom je malo vjerojatno da će cijene karata koje su u nekim slučajevima od pandemije porasle čak za dvoznamenkasti postotak, naglo pasti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari