HROTE objavio natječaj za OIE vrijedan gotovo 260 milijuna eura

Pixabay.com
OIE, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je natječaj za dodjelu potpora novim projektima u području obnovljivih izvora energije vrijedan 257,2 milijuna eura, a kvota iznosi 607,25  megavata (MW) za vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane, priopćili su iz HROTE-a.

Natječajni postupak sastoji se od javnog poziva koji je objavljen na web stranicama HROTE-a i trajat će 60 dana, nakon čega će HROTE objaviti javni natječaj u dodatnom trajanju od 15 dana na kojem će nositelji projekta moći sudjelovati dostavom ponuda. Osnovni kriterij za odabir dobitnih ponuda je cijena po megavatsatu proizvedene električne energije.

Natječaj se, navodi se u priopćenju, provodi u skladu s novim Programom državnih potpora za sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije tržišnom premijom i zajamčenom otkupnom cijenom koji je donio HROTE, a čija ukupna vrijednost iznosi 286,8 milijuna eura za ukupnu kvotu od 658,25 MW.

Program je usmjeren na tri ključne mjere, podsjeća Hina, prva je mjera dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od jednog MW, s ukupnom kvotom od 417,25 MW (vjetroelektrane 60MW, sunčane elektrane 350 MW i hidroelektrane 7,25 MW), ukupne vrijednosti 153 milijuna eura, dok je mjera dva dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage 200kW do 1 MW, odnosno do 6MW/18 MW za projekte u vlasništvu mikro, malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije, s ukupnom kvotom od 190 MW (vjetroelektrane 90MW i sunčane elektrane 100 MW), ukupne vrijednosti 104,2 milijuna eura.

Pixabay.com
Zelena tranzicija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Treća mjera je dodjela zajamčene otkupne cijene za postrojenja instalirane snage od 50 kilovata (kW) do 200 kW, s ukupnom kvotom od 51 MW (sunčane elektrane 50 MW i hidroelektrane 1 MW), ukupne vrijednosti 29,6 milijuna eura.

Program državnih potpora, smatraju u HROTE-u, kreiran je u skladu s najvišim europskim standardima i regulativama, uključujući Uredbu 651/2014 (GBER – Uredba o skupnom izuzeću), te nacionalnim zakonodavstvom koje regulira područje državnih potpora i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Objavljeni natječaj odnosi se na dodjelu tržišne premije za Mjeru 1. i Mjeru 2. Programa, nakon čega najavljuju objavu natječaja za Mjeru 3., odnosno za poticanje projekata zajamčenom otkupnom cijenom.

HROTE je do sada kroz sustav poticanja sklopio 1.650 ugovora i time omogućio razvoj preko 1500 MW projekata obnovljivih izvora energije. Cilj ovih mjera je nastaviti aktivno poticati implementaciju održivih rješenja te tako poticati zelenu budućnost Hrvatske”, kaže direktor HROTE-a, Darjan Budimir.

Ističe i kako Strategija energetskog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu definira razvojne energetske projekte s ciljem osiguranja energetske neovisnosti RH  s posebnim naglaskom na jačanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i konkurentnost energetskog sustava, a sve u cilju smanjenja potrošnje, emisija stakleničkih plinova, održivost energetskog razvoja i jačanju pozitivnog investicijskog okruženja.

HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE d.o.o.

Ulica grada Vukovara 284, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
3.729.732,30 (2022)
Broj zaposlenih:
44 (2022)

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari