HOK pozdravlja odluku Vlade da blagdan Svih svetih bude proglašen sajmenim danom

Pixabay.com
Cvjećarnica, ilustracija Foto: Pixabay.com

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku da blagdan Svih svetih bude proglašen sajmenim danom na razini Hrvatske, čime će cvjećarnice i specijalizirane prodavaonice imati mogućnost rada na dan kada ova djelatnost ostvaruje najveći profit, što bi inače bilo onemogućeno temeljem novih zakonskih ograničenja rada nedjeljom i blagdanom. Odluku je pozdravila Hrvatska obrtnička komora (HOK).

Građani najviše odlaze na groblja posjećivati svoje pokojne u nedjelju i na blagdan Svih svetih te se zato obrtnici koji posluju na području groblja i svetišta uz crkve, odnosno svi cvjećari i specijalizirane trgovine, najviše fokusiraju na te dane.

No, posljednjim izmjenama Zakona o trgovini takvi obrti su ograničeni na rad 16 nedjelja godišnje, uz zabranu rada blagdanom. Zbog toga su njihovo poslovanje i opstanak ugroženi jer se kod ove djelatnosti ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane u tjednu.

“Ova odluka je od velike važnosti za nas cvjećare i sve povezane djelatnosti, mnogi od nas baziraju svoju proizvodnju i poslovanje upravo u odnosu na ovaj blagdan. U ovom slučaju mogli bismo govoriti ne samo o neostvarenom prihodu već i o velikim gubicima, s obzirom na to da moramo unaprijed osigurati i potreban materijal”, ističe predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore Edita Merćep.

“Nemogućnost rada na blagdan Svih svetih bio bi nenadoknadiv na nas, za nemali broj nas i kraj poslovanja. Odluka na ovoj razini stavlja sve hrvatske cvjećare u isti položaj u kojem ne ovise o reakciji svojih jedinica lokalne samouprave i mogu planirati svoj rad, osobito je važno da se ova odluka odnosi i na prodavaonice, a ne samo na vanjsku prodaju”, dodala je.

Iz HOK-a navode kako je komora još u srpnju u dijalogu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja pojašnjavala odredbe Zakona o prigodnoj prodaji te izvijestila svoje članstvo o tome, a ovoga tjedna, prije donošenja odluke, uputila je uputu udruženjima obrtnika da u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u okviru dane zakonske mogućnosti proglase sajamski dan za predstojeći blagdan.

Ova problematika bila je i tema prošlotjednog 1. Obrtničkog fokusa s kojeg su poslane važne poruke o problemima koje ograničenja rada izazivaju kod obrtnika, osobito kod cvjećara i povezanih djelatnosti uoči predstojećeg blagdana.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil bio je oduševljen odlukom Vlade i rekao kako je Vlada još jednom pokazala da je partner hrvatskih obrtnika i da ima sluha za njihove probleme, kao i u slučaju posljednjeg nastavka mjera ograničenja cijena energenata za obrtništvo.

“U otvorenom dijalogu u velikom broju resora razgovaramo o problemima hrvatskih obrtnika i pronalazimo rješenja. To je i slučaj kod posljednjih izmjena Zakona o trgovini – razumijemo namjeru Zakona i ono što donosi za najveći dio hrvatskih građana, ali dužni smo zastupati interese naših obrtnika i skretati pažnju na probleme s kojima se susreću pri primjeni svih zakonskih odredbi, tako i ovog Zakona. I u narednom periodu uputit ćemo prijedloge unapređenja Zakona, u cilju zaštite domaćeg obrtništva i nastavka pozitivnog trenda rasta”, izjavio je.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari