HOK: Mali trgovci traže ograničenje marže, a ne cijena

Hina
Cvjećarnice na Mirogoju, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić, srpanj 2023. godine

Ceh trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK) od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH traže da cijene proizvoda unutar zadnjeg vladinog paketa mjera ograniči postavljanjem granice za visinu marže, a ne za finalnu cijenu proizvoda.

Tako ograničene cijene, piše Hina, onemogućile bi konkurentnost malih trgovaca koji ne mogu imati iste nabavne cijene kao trgovački lanci, kaže se u priopćenju HOK-a. 

Objašnjava se da neki proizvodi obuhvaćeni vladinom odlukom o ograničavanju cijena imaju veću nabavnu cijenu od konačne propisane odlukom, te da su mali trgovci tako stavljeni u još nepovoljniji položaj u odnosu na velike trgovačke lance koji imaju puno manje nabavne cijene.

Zbog toga, kako se navodi, pojedini mali trgovci odlučuju povući s polica pojedine proizvode, jer trpe izravne gubitke imajući ih u ponudi.

Upozorava se u priopćenju, da je situacija u kojoj je konačna cijena proizvoda manja od nabavne protivna Zakonu u trgovini koji nepoštenim trgovanjem osobito smatra prodaju robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost.

HOK stoga smatra da treba izmijeniti odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini, prenosi Hina, tako da se trgovcima ograniči marža na pojedine proizvode, a ne finalne cijene proizvoda.

Iz HOK-a podsjećaju i da su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH uputili zahtjev da se svakom obrtniku odnosno poduzetniku omogući potpuno samostalno određivanje radnog vremena prodajnog objekta, bez ograničenja.

Naglasak je pritom stavljen na obrtnike koji posluju na grobljima i svetištima vezanima uz crkve te suvenirnicama, koji su poslovni i tržišno orijentirani na dane kada građani u najvećoj mjeri posjećuju  ta mjesta to jeste nedjeljama i blagdanima.

Naime, groblja i svetišta nisu obuhvaćena izuzecima od primjene ograničenja rada nedjeljom te im preostaje mogućnost odabira 16 nedjelja godišnje za rad, čime njihovi opstanak i poslovanje postaju upitni jer se kod te vrste prodaje ne može očekivati prelijevanje prometa na u druge dane u tjednu, upozorava HOK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari