HNB: Nacionalna referentna stopa za treće tromjesečje iznosi 0,09 posto

HNB
Hrvatska narodna banka; Foto: Božidar Bengez/HNB

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je nove vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) za treće tromjesečje 2023. NRS jest implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima ugovorenim prije 1. siječnja 2023. godine.

Vrijednost najzastupljenijeg indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima odnosno šestomjesečnog eurskog NRS-a za treće tromjesečje 2023. iznosi 0,09 posto, što predstavlja rast od 0,01 postotnih bodova u odnosu na vrijednost iz drugog tromjesečja ove godine.

„Usporedba objavljenih vrijednosti indeksa NRS za valute euro i američki dolar s povijesnim podacima pokazuje da su sve vrijednosti NRS-a u trećem tromjesečju 2023. rasle, u skladu s kretanjem kamatnih stopa na novčanom tržištu. Vrijednost najzastupljenijeg indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima (6M NRS1 EUR) za treće tromjesečje 2023. iznosi 0,09 posto, što predstavlja rast od 0,01 postotnih bodova u odnosu na vrijednost iz drugog tromjesečja 2023.godine“, priopćeno je iz HNB-a.

Po prvi puta, od kada HNB objavljuje NRS, porasla je i vrijednost indeksa 12M NRS1 EUR, što odražava produljeno razdoblje rasta kamatnih troškova banaka koje traje od trećeg tromjesečja 2022. godine.

Također, povećale su se i sve ostale vrijednosti indeksa NRS i to snažnije nego u prethodnom tromjesečju za sve eurske indekse, a manje nego u prethodnom tromjesečju za dolarske indekse.

S ovom tromjesečnom objavom, HNB je po drugi put objavio vrijednosti tromjesečnog i šestomjesečnog NRS indeksa za euro koji uključuju samo izvore sredstava i troškova u valuti euro, dok se vrijednosti dvanaestomjesečnog NRS indeksa za euro i dalje izračunavaju na osnovi izvora i troškova koji uz valutu euro uključuju i valutu kuna u dijelu podataka koji ulaze u izračun, a odnose se na razdoblje prije 2023. godine.

Iz HNB-a podsjećaju da se NRS izračunava iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje HNB redovito prikuplja od banaka i podružnica stranih banaka.

„Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje“, priopćeno je iz HNB-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari