HERA: Gotovo dvije trećine električne energije prošle godine došlo iz obnovljivih izvora

Pixabay.com
Dalekovod, Foto: Pixabay.com

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) početkom srpnja predala je Saboru Izvještaj o radu u 2023. godini, u kojem se navodi da je pokrivanju ukupne potrošnje hrvatskog EES-a, u 2023. godini zabilježen rekordan udio električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) od čak 62 posto, pri čemu po količini proizvodnje dominiraju hidroelektrane (7.543 GWh) s povijesno najvećom proizvodnjom, a slijede vjetroelektrane s rekordnih 2.530 GWh. Neto uvoz prošle godine, od 2.237 GWh, bio je najmanji u proteklih deset godina, tako je da Hrvatska samo 12,2 posto svojih potreba pokrivala uvoznom električnom energijom.

Priključna snaga elektrana na distribuciji u 2023. godini, povećana je za 244 MW u odnosu na prethodnu godinu. Iz izvještaja je razvidno i da je maloprodaja električne energije kontrahirala za 1,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, prodaja poduzetnicima na srednjem naponu smanjena je za 5,4 posto, a kućanstvima 2,6 posto, navedeno je u Izvješću.

Smanjenje prodaje bi mogao, među ostalim, biti uzrokovan gospodarskom situacijom, klimatološkim uvjetima u 2023. godini ili sve većim udjelom distribuirane proizvodnje, zaključuje se u izvješću. Od ukupno prodane električne energije kućanstvima krajem 2023. godine, 90 posto se odnosi na prodaju unutar okvira univerzalne usluge, dok je kod poduzetništva udio unutar okvira zajamčene opskrbe 11 posto. HEP-ove tvrtke opskrbljivale su čak 92 posto tržišta.

Prosječne cijene za kućanstva lani su rasle za devet posto, dok je cijena poduzetnicima na niskom naponu smanjena za sedam posto u odnosu na 2022. godinu. Kad je riječ o postrojenjima koja su u sustavu poticaja HROTE-a, nastavio se pad i u proizvodnji i to od 28 posto, kao i u snazi, gdje je evidentirano smanjenje od tri posto. Raskida ugovora, što je viđeno proteklih godina, više nema.

Proizvođači članovi EKO bilančne grupe su proizveli dva TWh električne energije, od čega je HROTE opskrbljivačima prodao 1,2 TWh po reguliranoj cijeni. Preostali dio je HROTE prodao na veleprodajnom tržištu. HROTE je u 2023. godini bilančnim grupama obračunao odstupanja u iznosu od 25 milijuna  eura. Ukupan neto trošak HOPS-a za energiju uravnoteženja iz rezervi snage u 2023. godini iznosio je 9,5 mil. eura.

Freepik.com
Dalekovod, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Problematično trajanje priključenja

U izvještaju se govori i o brzini rješavanja priključka i puštanja u trajni pogon elektrana.

Ukupno uzevši, pokazatelji kvalitete usluga HEP-ODS-a su otprilike na razini prethodne godine, no ispod propisanih općih standarda kvalitete usluge. Osobito nizak je pokazatelj udjela pravovremenog priključenja građevine na mrežu jednostavnim priključkom, što su u naravi najčešće zgrade stambene namjene bruto površine do 400 m2 odnosno obiteljske kuće. Proteklih nekoliko godina ovaj pokazatelj je bio na nešto više od jedne trećine od propisanog općeg standarda kvalitete da bi u 2023. godini smanjen na svega 24 posto.

„Trend povećanja broja distribuiranih izvora nije popraćen odgovarajućom kvalitetom usluga. Naime, zabilježen je veliki broj prekoračenja vremena rješavanja zahtjeva za provjeru mogućnosti priključenja proizvodnog modula na postojeće postrojenje krajnjeg kupca i dostave potvrde o početku korištenja mreže, odnosno promjeni statusa. Bez obzira na veliki broj prekoračenja zajamčenih pokazatelja kvalitete usluga iz područja priključenja izostaju zahtjevi investitora za naknadama prema Pravilniku o uvjetima kvalitete opskrbe električnom energijom. Stoga HERA razmatra uvođenje automatizma naplate navedenih naknada, što je u skladu s preporukama CEER-a i trendovima u Europi“, stoji u Izvještaju. 

Agencija je već neko vrijeme pod pritiskom javnosti zbog nepotpunog Upravnog vijeća u kojem su tek tri člana, jer Vlada RH nije predložila nove članove koje bi Sabor izglasao. Čak je i Željko Vrban, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća ostao u toj funkciji, jer agencija i dalje nema predsjednika Upravnog vijeća koji je ujedno i čelnik.

Također, investitori u obnovljive izvore energije nedavno su se uputili pismo Saboru jer ova Agencija kasni s donošenjem podzakonskih akata o novoj cijeni priključenja elektrana.

HERA

Ulica grada Vukovara 14, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
10.958.134,00 (2023)
Broj zaposlenih:
81 (2023)

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari