HANFA: Tijekom 2024. godine u planu novi zakon o kriptoimovini

Pixabay.com
Novi zakon o kriptoimovini, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U sljedećoj godini u Hrvatskoj je predviđeno više zakonskih izmjena koje bi trebale doprinijeti boljoj regulaciji digitalnog tržišta. Tako se u segmentu tržišta kriptoimovine u prvoj polovici godine planira donijeti novi Zakon o provedbi europske Uredbe o tržištima kriptoimovine (MiCA), priopćeno je nakon sjednice Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga – HANFA-e.

„Zakon će na tragu primjene MiCA-e, prvi put u Hrvatskoj urediti pravila za regulaciju i nadzor izdavanja kriptoimovine, uvjete za izdavanje, javnu ponudu i uvrštenje kriptoimovine na platformu za trgovanje, odobrenje za rad pružatelja usluga i izdavatelja tokena, zaštitu klijenata, kao i mjere za sprječavanje trgovanja na osnovi povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem“, priopćeno je iz HANFA-e.

Članovi Savjeta HANFA-e raspravljali su o Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i izmjenama koje su potrebne.

U slučaju nastanka stečaja ili likvidacije društva za osiguranje koje posluje u Hrvatskoj, izmjene Zakona o obveznim osiguranjima u prometu osigurat će obveznu isplatu iz Garancijskog fonda Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) po odštetnim zahtjevima ne samo za ugovore sklopljene u Hrvatskoj već i za ugovore koje je to društvo ugovorilo i u drugim državama članicama EU-a.

„To znači da će se obaveze Garancijskog fonda još povećati u cilju dodatne zaštite potrošača, ali i da je potrebno povećanim uplatama svih članica HUO-a pravovremeno zaštititi cijelo tržište osiguranja u slučaju eventualne insolventnosti većeg društva za osiguranje. Pritom je Garancijski fond već dosad isplaćivao oštećenike po osnovi šteta nastalih od neosiguranih prijevoznih sredstava ili šteta nastalih zbog smrti, tjelesne ozljede ili oštećenja zdravlja nastalih na teritoriju Republike Hrvatske od nepoznatih prijevoznih sredstava“, priopćeno je iz HANFA-e.

Također, u 2024. godini uslijedit će izmjene i dopune više zakona, i to Zakona o tržištu kapitala, Zakona o osiguranju, Zakona o alternativnim investicijskim fondovima i Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom.

„Dio zakonskih izmjena i dopuna uredit će provođenje Direktive DORA u pogledu digitalne operativne otpornosti za financijskih sektor, a u pogledu Zakona o tržištu kapitala i korporativno izvještavanje o održivosti izdavatelja vrijednosnih papira koji su uvršteni na uređeno tržište RH“, stoji u priopćenju.

Tijekom sjednice raspravljalo se i o zakonodavnom prijedlogu Europske komisije o Strategiji ulaganja malih ulagatelja, čiji je cilj poboljšati zaštitu malih ulagatelja, a koji bi zamijenio postojeće Direktive MiFID i IDD, Uredbu PRIIPS te manjim dijelom Direktive UCITS, AIFMD i Solventnost II.

Promjene su potaknute stavovima da se građani Europske unije previše oslanjaju na štednju koja nosi niske prinose, priopćeno je iz HANFA-e, nemaju odgovarajući pristup relevantnim, usporedivim i lako razumljivim informacijama o investicijskim proizvodima i izloženi su riziku marketinga većem od neprimjerenog te da postoje nedostaci u načinu kreiranja i distribucije proizvoda, gdje može doći i do sukoba interesa uslijed plaćanja poticaja za njihovu prodaju.

Na sjednici Savjeta raspravljalo se i o paketu izmjena mirovinskih zakona. S obzirom na to da je imovina obveznih mirovinskih fondova u zadnjem desetljeću više nego udvostručena, postoji prostor za fleksibilniju regulaciju ulaganja i ostvarivanje dodatnih prinosa za članove.

Zakonske izmjene predlažu se u cilju povećanja broja korisnika koji biraju isplatu mirovine iz oba mirovinska stupa, kao i ostvarivanja većih prinosa i viših iznosa mirovine. Izmjene bi trebale dovesti i do administrativnih rasterećenja, odnosno smanjenja administrativnih troškova članova, priopćeno je iz HANFA-e.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari