Guterres: Svijet riskira “lom” gospodarskih i financijskih sustava

pixabay.com
Nova hrvatska moneta - euro, Foto: Pixabay.com

Svijet riskira “veliki lom” svojih gospodarskih i financijskih sustava, rekao je glavni tajnik UN-a, António Guterres, na summitu s blokom ASEAN iz jugoistočne Azije, Kinom, Sjedinjenim Državama i drugima u Indoneziji.

Guterres je, tijekom opsežnog govora, prenosi Reuters, pozvao svjetske čelnike da pronađu mirna i uključiva rješenja za izazove s kojima se svijet suočava.

“Postoji stvarni rizik od fragmentacije – velikog loma u svjetskim gospodarskim i financijskim sustavima; s različitim strategijama tehnologije i umjetne inteligencije te sukobljenim sigurnosnim okvirima”, rekao je Guterres.

Pozvao je na mehanizam za pružanje olakšica za zadužena gospodarstva u razvoju, uključujući obustave plaćanja, dulje uvjete kreditiranja i niže kamatne stope.

Također je izrazio potporu preusmjeravanju dodatnih 100 milijardi dolara posebnih prava povlačenja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kroz multilateralne razvojne banke, kako bi se povećala likvidnost i podržale potrebe gospodarstava u razvoju. Bogate zemlje pristale su 2021. godine preusmjeriti neiskorištena sredstva, međunarodnu rezervnu valutu, u siromašne zemlje.

Na summitu u Parizu u lipnju ove godine, podsjeća Reuters, svjetski čelnici podržali su poticaj multilateralnim razvojnim bankama poput Svjetske banke da izlože više kapitala riziku kako bi potaknuli kreditiranje.

Predsjednik Svjetske banke, Ajay Banga, na tom je summitu zacrtao “alat”, uključujući ponudu pauze u otplati duga, davanje fleksibilnosti zemljama da preusmjere sredstva za odgovor na hitne situacije, pružanje novih vrsta osiguranja za pomoć razvojnim projektima i pomoć vladama u izgradnji sustava za hitne slučajeve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari