Grčke banke su profitabilne nakon 16 godina i žele isplatiti dividendu: ESB će vjerojatno odobriti taj zahtjev

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spetses3.jpg
Bankomat Piraeus banka, Grčka, Foto: Wikimedia Commons/Jean Housen

Očekuje se da će Europska središnja banka (ESB) odobriti zahtjev grčkih banaka za nastavak isplate dividendi nakon 16 godina, rekla su Reutersu četiri bankara, što je još jedan znak oporavka sektora.

Grčki bankarski sektor vraća se u normalu nakon tri dokapitalizacije koje su dovele do njihove nacionalizacije u prethodnom desetljeću, kada je državu zahvatila financijska kriza koja je izbila krajem 2009. godine.

Posljednjih godina banke su smanjile svoje omjere nenaplative izloženosti (NPE) na ispod šest posto s 45 posto u 2016. godini i smanjile su sudjelovanje države. Postali su profitabilni i žele podijeliti dividende u vrijednosti do 30 posto dobiti 2023. godine

Njihovi poslovni planovi, koji uključuju zahtjev za raspodjelu dividende, predani su ESB-u ranije ove godine. Bankari su rekli da će ESB sljedećih dana pozitivno odgovoriti na njihov zahtjev.

“Ne očekujemo nikakve prepreke oko raspodjele dividendi, očekujemo da ćemo dobiti zeleno svjetlo od ESB-a u narednim danima”, rekao je Reutersu jedan od bankara koji je želio ostati anoniman, dok je glasnogovornik ESB-a odbio je komentirati.

Četiri najveća grčka zajmodavca – Eurobank, Narodna, Piraeus banka i Alpha Bank – objavili su ukupnu dobit od oko 3,5 milijardi eura u 2023. godini uz podršku visokih kamata i snažnog gospodarskog rasta.

“Očekujemo snažnu neto dobit i za ovu godinu, osobito ako ESB-ovo smanjenje kamata bude manje od prvobitno očekivanog”, rekao je drugi bankar za Reuters, ponavljajući mišljenje da se očekuje da će ESB uskoro odobriti zahtjev za isplatu dividende.

Još dva izvora koja su upoznata s problemom dodala su da snažan gospodarski oporavak Grčke i visoki prinosi pomažu povećanju profita.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari