ESB traži od banaka da smanje poslovanje s Rusijom

pixabay.com
Moskva, Rusija, Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) traži od austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) da do početka 2026. godine smanji kredite klijentima na ruskom tržištu za 65 posto u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje kada su, prema podacima banke, iznosili 6,3 milijarde eura, te da znatno smanji i međunarodna plaćanja iz Rusije.

Banke moraju izaći iz Rusije, rekao je tijekom vikenda talijanski guverner i član upravnog vijeća ESB-a, Fabio Panetta, na konferenciji za novinare, nakon završetka samita G7 u talijanskom gradu Stresi.

Panetta je naglasio i da talijanske banke moraju okončati poslovanje u Rusiji jer šteti njihovom ugledu.

Postoje objektivne poteškoće jer je izlazak iz Rusije kompliciran, tražite kupca, znajući da nemate izbora, morate prodati. To može biti skupo, ali morate otići jer ostanak donosi probleme s ugledom”, dodao je guverner talijanske središnje banke.

Poslovanje u Rusiji treba smanjiti bankarska grupacija UniCredit, vlasnica Zagrebačke banke. U veljači je izvršni direktor Andrea Orcel rekao da banka nije promijenila strategiju za Rusiju i da smanjuje poslovanje. Krediti ruske podružnice ove banke prepolovljeni su u 2023. godini.

Orcel uporno ističe da im je cilj smanjiti izloženost Rusiji i svesti na minimum posljedice jer ne bi bilo moralno ispravno otpisati i pokloniti ruski ogranak banke.

I UniCredit i Intesa ponovili su u više navrata da su zapadne sankcije suzile krug potencijalnih kupaca, što im otežava odlazak iz Rusije.

Intesa je prošle godine od Kremlja ishodila dozvolu za prodaju poslovanja u Rusiji, a UniCredit tek treba dobiti zeleno svjetlo ruske središnje banke i talijanskih vlasti.

I europski bankarski supervizori i američke vlasti zadužene za provedbu sankcija pomno prate aktivnosti zapadnih banaka u Rusiji i njihov napredak u planiranom izlasku, rekao je dobro upućen izvor, prenosi Hina.

Povrh zelenog svjetla koje trebaju dobiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske središnje banke, transakciju mora odobriti i ESB, ali i američko ministarstvo financija, nakon što dobije informaciju o identitetu kupca, kako bi se izbjegao rizik od sankcija, dodao je ovaj izvor.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari