Grad Sveta Nedelja na putu energetske tranzicije

Pixabay.com
Geotermalna nalazišta, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Grad Sveta Nedelja okreće se alternativnim izvorima energije. Izrađena je nova studija geotermalnog potencijala koja će pokazati isplati li se u Svetoj Nedelji uskoro koristiti ovaj obnovljivi izvor energije. Očekivanja su velika, a jesu li i opravdana znat će se otvaranjem prve bušotine.

Zelena energija u fokusu je razvoja ovog grada, koji pripada Zagrebačkoj županiji i nalazi se na 17 kilometara zapadno od Zagreba, uz autocestu prema Bregani.

Kroz istraživanje će se aktivirati postojeći geotermalni potencijal za potrebe javnih ustanova i privatnih korisnika, uvjereni su u Gradu.

Sada imamo dokazane temperature od nekih 69 stupnjeva, 25 litara u sekundi što je neki ekvivalent 5,5 megavata toplinske energije. To su sigurno dobri podaci. Moglo bi se u budućnosti koristiti i za stambena naselja industriju i poljoprivredu“, ustvrdio je Gabrijel Deak, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, piše HRT.

Prema studiji postoje termalni bazeni koji zadovoljavaju uvjete. Sada treba pripremiti administrativni dio, kako bi se krenulo u otvaranje najpovoljnije bušotine.

„Prosječna temperatura je 70 stupnjeva, dok je nekakva maksimalna od 90 do 100. Eventualno, bušenje bi moglo pokazati nešto više, ali nije profesionalno govoriti o većim brojkama“, rekla je Željka Sladović iz GeoDa Consultinga.

Održiv razvoj i zaštita okoliša ciljevi su projekta nakon konačne implementacije, odnosno zelene tranzicije u kojoj bi mogli profitirati svi.

„Ako će postojati mogućnost da opskrbljujemo našu industrijsku zonu, imamo potencijal razvijati to u smjeru turizma i naravno, poljoprivrede koja je kod nas već razvijena što se tiče geotermi“, dodao je Deak.

Uz to što se povećava energetska stabilnost lokalne zajednice, implementacija geotermalnog pogona bila bi brza i jeftinija nego dosadašnji izvori energije što bi, navodi isti izvor, značilo i moguće pojeftinjenje računa za grijanje za oko 18 tisuća stanovnika, koji prema popisu iz 2021. godine, žive u Svetoj Nedelji.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari