Kod Bjelovara počeli pripremni radovi na izgradnji geotermalne bušotine

Pixabay.com
Geotermalna elektrana, ilustracija Foto: Pixabay.com

U Velikom Korenovu pokraj Bjelovara počeli su pripremni radovi na izgradnji geotermalne bušotine, koja će služiti za daljinsko grijanje putem tog obnovljivog izvora energije.

Radove vrijedne tri i pol milijuna eura bez PDV-a dobila je hrvatska tvrtka Crosco, a priprema obuhvaća izgradnju postolja za postavljanje opreme za bušenje, prenosi Hina.

Prema preliminarnim podacima, na dubini od 1.500 metara nalazi se geotermalni izvor topline od 70 do 80 stupnjeva koji bi služio za proizvodnju toplinske energije buduće Poslovne zone Veliko Korenovo površine 80-ak hektara, koja je u fazi projektiranja.

Što se financijske konstrukcije tiče, oko 1,3 milijuna eura osigurale su Norveška, Lihtenštajn i Island, a dodatnih milijun eura planiran je iz Ministarstva regionalnog razvoja. Preostalih 1,2 milijuna eura podmirit će Grad Bjelovar, no postoji šansa da se još 400.000 eura osigura iz izvanproračunskih izvora.

Završetak radova planiran u rano proljeće iduće godine. Gradilište je u ponedjeljak obišao gradonačelnik Dario Hrebak.

“Ovim pilot projektom grijanja na daljinu, želimo uvesti sustav grijanja ne geotermalnu vodu u Bjelovaru. Očekujemo da ćemo pronaći toplu vodu na dubini do 1.500 metara, temperature od 70 do 80 stupnjeva, kojom planiramo grijati Poduzetničku zonu Veliko Korenovo”, rekao je Hrebak.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari