Gotovo dvije trećine Nijemaca podržava vraćanje poreza na bogatstvo

Freepik.com
Porez, ilustracija, Foto: Freepik.com

Većina Nijemaca podržava ponovno uvođenje poreza na bogatstvo, pokazalo je istraživanje instituta Forsa, provedeno za časopis Stern.

Porez na imovinu veću od milijun eura podržava 62 posto njemačkih građana, a 34 posto protivi se toj ideji. Anketa je obuhvatila ukupno 1.008 ispitanika.

Prijedlog je posebno popularan među glasačima Zelenih, njih 84 posto, a uživa veliku podršku i kod pristaša SPD-a, sudeći prema pozitivnom odgovoru koji je dalo 79 posto ispitanika. Među biračima nove ljevičarske stranke Savez Sahre Wagenknecht (BSW) dobio je 58-postotnu većinu.

Iznenadili su, piše Hina, rezultati ankete među biračima konzervativnog saveza CDU-a i CSU-a koji su također u većini podržali porez, s udjelom pozitivnih odgovora od 55 posto. Njegovi čelnici odbacuju tu mogućnost, tvrdeći da bi “ugrozio supstancu njemačkog gospodarstva i smanjio broj radnih mjesta”.

Najviše se ipak porezu protive pobornici liberalnih Slobodnih demokrata (FDP), s udjelom negativnih odgovora od 78 posto. Ministar financija Christian Lindner, čelnik te stranke, smatra da bi zakočio zapošljavanje, ulaganja i gospodarski rast i stanjio porezne prihode.

I pristaše krajnje desne stranke Alternative fuer Deutschland (AfD) većinom su protiv poreza, s udjelom protivnika od 62 posto.

Njemačka je ukinula porez na bogatstvo 1997. godine, nakon presude ustavnog suda.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari