Gospodarski podaci iz SAD-a utjecali na smanjenje cijena nafte

Freepik.com
Radnik na naftnoj bušotini, Foto: Freepik.com

Cijene nafte smanjene su u petak jer su ulagači reagirali na komentare američkih dužnosnika FED-a koji su rekli da je prerano za početak razmatranja smanjenja kamatnih stopa. Na cijene je utjecalo i povećanja američkih zaliha benzina koje su opteretile tržište.

Terminski ugovori nafte Brent su niži za 12 centi, ili 0,15 posto, te iznose 81,74 američka dolara po barelu, dok je američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta pala 17 centi, ili 0,22 posto, na 77,74 dolara.

Predsjednica središnje banke Dallasa, Lorie Logan, rekla je da je još uvijek zabrinuta zbog rizika rasta inflacije unatoč nedavnom popuštanju, prenosi Reuters, upozoravajući da američka središnja banka mora biti fleksibilna i držati “sve opcije na stolu” dok promatra podatke i odlučuje kako odgovor,

“Stvarno je važno da se ne zadržimo na nekom određenom putu monetarne politike. Mislim da je prerano za stvarno razmišljanje o smanjenju stopa”, rekla je Logan.

U međuvremenu, američke zalihe sirove nafte smanjene su za 4,2 milijuna barela na 454,7 milijuna barela u tjednu koji je završio 24. svibnja, objavila je u četvrtak Uprava za energetske informacije (EIA), u usporedbi s očekivanjima u anketi Reutersa za pad od 1,9 milijuna barela.

Zalihe benzina ipak su porasle u SAD-u usprkos očekivanjima da će potražnja biti veća uoči dugog vikenda povodom Dana sjećanja, koji označava početak ljetne sezone vožnje. Zalihe su porasle za dva milijuna barela u tjednu na 228,8 milijuna barela, objavila je EIA, u usporedbi s očekivanjima za smanjenje od 400.000 barela.

S druge strane, OPEC+ radi na složenom dogovoru koji će biti priopćen na sastanku u nedjelju, a koji bi omogućio grupi da produži neke od svojih velikih smanjenja proizvodnje nafte do 2025., rekla su u četvrtak tri izvora za Reuters upoznata s raspravama OPEC+.

Organizacija zemalja izvoznica nafte koju predvodi Saudijska Arabija i saveznici predvođeni Rusijom, zajedno poznati kao OPEC+, trenutno smanjuju proizvodnju za 5,86 milijuna barela dnevno, što je jednako oko 5,7 posto globalne potražnje.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari