ESB: Cijene će i iduće godine rasti znatno snažnije od plaća

pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i u proljeće iduće godine rasti znatno snažnije od plaća, u uvjetima blagog pada gospodarske aktivnosti, pokazala je najnovija anketa Europske središnje banke (ESB).

U proljeće iduće godine godišnja stopa inflacije iznosit će 2,9 posto, procijenili su potrošači u anketi provedenoj u travnju, i biti tek neznatno blaža nego na početku 2025.

Na 2,4 posto trebala bi se spustiti tek do proljeća 2027., pokazuje medijan procjena, što znači da ESB po procjeni građana ni za tri godine neće dosegnuti ciljanu stopu inflacije od dva posto.

Izračuni europskog statističkog ureda, međutim, pokazali su pak da je inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dosegnula tu razinu već u ožujku i da su cijene porasle istim tempom i u travnju.

Eurostat bi, piše Hina, trebao objaviti procjenu inflacije u svibnju krajem tjedna.

Nominalne plaće trebale bi po procjeni potrošača porasti do proljeća iduće godine za 1,3 posto, a nominalna potrošnja za 3,6 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se u istom razdoblju smanjiti za 0,8 posto, nešto blaže no što su građani do sada očekivali. Stopa nezaposlenosti trebala bi pak blago porasti, na 10,9 posto.

U ECB-ovoj anketi sudjeluje oko 19.000 građana iz 11 zemalja eurozone, uključujući Belgiju, Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju i Nizozemsku, Irsku, Grčku, Austriju, Portugal i Finsku.

12 Odgovora

  1. Ma kako to? Vlada nas uvjerava da je inflacija pod kontrolom. Pa nije valjda da lažu ?

  2. Pa bas odlicno jos cemo zavrsiti kao juzna koreja dobijat kupone za rizu i 5€ place

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari