Goldman Sachs i UBS smanjili prognoze gospodarskog rasta Kine

Foto: Unsplash.com

Njujorška banka Goldman Sachs i UBS iz Basela smanjili su projekcije rasta kineskog gospodarstva u tekućoj godini sa 6 na 5,4 posto, odnosno sa 5,7 na 5,2 posto. To je svakako obeshrabrujuća vijest za ulagače u kineske dionice, koji su imali velika očekivanja od najavljenih državnih poticaja gospodarstvu u Kini.

Analitičari Golman Sachsa procjenjuju da je prostor za ublažavanje politike ograničen zbog izazovne demografske putanje, visokih razina duga i oštrog stava Pekinga prema tržištu nekretnina. Njihovo izvješće navodi da nadolazeće ublažavanje politike neće biti tako veliko i snažno kao 2008. i 2009., 2015. i 2016. te 2020. godine, izvještava SCMP.

Analitičari kažu da je smanjenje ključne kamatne stope jedna od mjera koje Peking ima na raspolaganju. Učinak prošlotjednog smanjenja kamatnih stopa od 0,1 posto još nije pokazao svoj utjecaj na gospodarstvo, a ulagači se nadaju novim sniženjima.

Neki analitičari, međutim, upozoravaju na lošu stranu smanjenja kamatnih stopa, izražavajući zabrinutost da će kućanstva i poduzeća koristiti jeftini novac za vraćanje duga, a ne za produktivne ekonomske svrhe.

Dionice u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini pale su u ponedjeljak, signalizirajući početni umor zbog nade u poticaje. Indeks Hang Seng pao je za 0,7 posto, dok je CSI 300 izgubio 0,5 posto vrijednosti. Na sastanku Državnog vijeća na čelu s premijerom Li Qiangom prethodno nisu usvojene posebne mjere za poticanje rasta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari