GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije

pixabay.com
Comiranty mRNK cjepivo, Foto: Pixabay.com

Britanska farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA).

Pfizerova i BioNTechova cjepiva Comirnaty krše GSK-ove patentima zaštićene inovacije u mRNA-cjepivima, razvijene više od deset godina prije pandemije covida 19, stoji u tužbi.

Patenti pokrivaju tehnologiju prijenosa nestabilne glasničke RNK u ljudske stanice koju su znanstvenici počeli razvijati 2008. godine, a GSK je postao njihov vlasnik kupovinom Novartisovog poslovanja sa cjepivima u 2015. godini, navodi se u tužbi. 

Britanska tvrtka traži od Pfizera i BioNTecha novčanu odštetu, prenosi Hina, uključujući patentnu naknadu, ne navodeći iznos odštete.

Glasnogovornica Pfizera istaknula je u izjavi da je kompanija sigurna u svoju poziciju u pitanju intelektualnog vlasništva vezanog za Comirnaty i da se namjerava “energično braniti” od tvrdnji GSK-a. Glasnogovornik BioNTecha nije želio komentirati tužbu.

Kompanija smatra da su njezini patenti osigurali temeljnu tehnologiju koja se koristi u Pfizerovim i BioNTechovim mRNA cjepivima protiv Covida-19. GSK je spreman izdati licencu za te patente pod komercijalno razumnim uvjetima kako bi osigurao pristup cjepivima“, rekao je glasnogovornik GSK.   

Pfizer, BioNTech i Moderna već su podigli niz tužbi pred američkim sudovima, sporeći se oko naknada za patente na tehnologiju koja je korištena u cjepivima.

Pfizer je u prošloj godini uprihodio 11,2 milijarde dolara na prodaji Comirnatyja, a Moderna 6,7 milijardi dolara na prodaji Spikevaxa. Iznosi su znatno manji nego u 2022. godini.

GSK je prošle godine tužio Pfizer za kršenje patenta na tehnologiju upotrijebljenu u Pfizerovom cjepivu protiv respiratornog sincicijskog virusa Abrysvo. Pfizer je zanijekao navode iz GSK-ove tužbe.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari