GSK kupuje proizvođača lijekova za astmu Aiolos Bio za 1,4 milijarde dolara

Pixabay.com
ilustracija, Foto: Pixabay.com

Britanski proizvođač lijekova GlaxoSmithKline (GSK) priopćio je da će preuzeti proizvođača lijekova za astmu Aiolos Bio a ugovor o preuzimanju je vrijedan 1,4 milijarde dolara.

Osnovan tek 2023. godine, Aiolos je usmjeren na razvoj terapija za respiratorne i upalne bolesti, prenosi Reuters. Trenutačno razvija ‘AIO-001’, lijek za astmu koji je spreman za novu fazu kliničkih ispitivanja.

“Ovaj lijek će pomoći GSK-u da tretira više respiratornih problema, oko 40 posto pacijenata s teškom astmom imat će koristi od njega jer su im potrebne određene terapije”, rekao je Tony Wood, glavni znanstveni direktor GSK-a.

GSK će platiti milijardu dolara unaprijed i do 400 milijuna dolara u određenim regulatornim isplatama temeljenim na uspjehu. Također će platiti višestruke naknade kineskoj tvrtki Hengrui Pharma, koja je licencirala terapiju astme tvrtki Aiolos.

GSK je u posljednje vrijeme fokusiran na razvoj ljekova koji pomažu ljudima u borbi protiv respiratornih bolesti, a na prvom mjestu je njihovo cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV).

Respiratorni lijekovi i cjepiva generirali su oko 14 milijardi dolara prihoda za GSK u 2022. godini.

Procjenjuje se da bi ova vrsta lijekova tvrtki GSK mogla pomoći povećati prihode, piše Reuters, jer trenutačno prihodi od njihovih ostalih lijekova padaju. Do kraja desetljeća će im isteći i patenti za već odobrene lijekove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari