Francuski ministar financija upozorava na probleme jeftinog kineskog izvoza

Wikimedia Commons/Dean Calma/IAEA
Bruno Le Maire, francuski ministar financija, Foto: Wikimedia Commons/Dean Calma/IAEA

Cijelo svjetsko gospodarstvo u opasnosti je od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, rekao je francuski ministar financija Bruno le Maire na sastanku s kolegama iz Grupe sedam najrazvijenijih država svijeta (G7).

Dogovorili su se da će odgovoriti na štetne prakse i da će razmotriti poduzimanje koraka kako bi osigurali jednake uvjete za sve.

“Moramo se pozabaviti tim pitanjem”, poručio je Le Maire na sastanku u talijanskoj Stresi.

Le Maire je još prošlog tjedna najavio da će se s kolegama pozabaviti ovim pitanjem jer smatra da Europa mora potvrditi svoju ekonomsku moć, prenosi Reuters.

Vodeće industrijske zemlje navodno udružuju snage kako bi se oduprle izazovu velikih kineskih proizvodnih kapaciteta, za koji kažu da prijeti njihovim domaćim proizvođačima, piše Bloomberg.

Ipak, ovako eksplicitne riječi francuskog ministra predstavljaju svojevrsnu eskalaciju u odnosu na dosadašnji odmjereniji i svedeniji diskurs kada je u pitanju kineska trgovina. Iako su Francuska i Njemačka u zadnje vrijeme sve više imale negativan stav prema trgovinskim odnosima s Kinom.

Izjava ministara financija G7 uslijedila je nakon objave Washingtona da će američki predsjednik Joe Biden ponovno uvesti carine na stotine uvezenih kineskih proizvoda. Europska unija (EU) je pak pri kraju istrage o subvencijama za električna vozila, što će vjerojatno dovesti do mjera protiv kineskog izvoza automobila.

S druge strane, Kina je početkom godine odlučila provjeriti uvoz žestica iz Europske unije, a navodno kineske tvrtke planiraju od vlade zatražiti i antidampinšku istragu uvoza nekih proizvoda od svinjskog mesa.

6 Odgovora

  1. Otkrivaju toplu vodu. Zapad je preplavljen sa jeftinim proizvodima iz Kine već desetljećima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari