Bankovni odbor američkog senata traži zabranu uvoza električnih automobila iz Kine

Električni automobili, Foto: Kindel Media/Pexels

Bankovni odbor američkog senata zatražio je od predsjednika Joea Bidena da zabrani uvoz električnih automobila kineske proizvodnje.

Čelnik tog odbora, senator Sherrod Brown, svoj je zahtjev obrazložio tvrdnjom da “kineska električna vozila predstavljaju egzistencijalnu prijetnju američkoj automobilskoj industriji”.

Njegovi su komentari, piše BBC, dosad najsnažniji o tom pitanju jer se dosad pozivalo samo na uvođenje visokih carina kojima bi se kineska električna vozila zadržala izvan SAD-a.

Tako je u veljači iz Bijele kuće objavljeno da Sjedinjene Države otvaraju istragu o tome predstavljaju li kineski automobili rizik za nacionalnu sigurnost.

Biden je tada komentirao kako bi kineska politika mogla preplaviti američko tržište svojim vozilima, predstavljajući rizike za nacionalnu sigurnost.

Washington bi, pojašnjava BBC, mogao nametnuti ograničenja zbog zabrinutosti da bi tehnologija u automobilima kineske proizvodnje mogla prikupiti velike količine osjetljivih podataka o njihovim vozačima i putnicima.

Utvrđeno je, naime, da automobili koji su povezani na internet redovito koriste svoje kamere i senzore za, između ostalog, snimanje detaljnih informacija o američkoj infrastrukturi.

Ovoga tjedna, tijekom posjeta Kini, američka ministrica financija Janet Yellen upozorila je Peking da Washington neće dopustiti ponavljanje “kineskog šoka” s početka ovog stoljeća, kada je uvoz proizvoda iz te zemlje preplavio Ameriku.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari