Francuska: Preispitati angažman Amerikanke u Europskoj komisiji

Pixabay.com
Zastave EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Imenovanje Fione Scott Morton, bivše američke dužnosnice u administraciji Baracka Obame na važno mjesto u Europskoj komisiji, vezano uz reguliranje američkih tehnoloških divova, izazvalo je u Francuskoj veliko negodovanje te se traži da se ta odluka preispita.

Francuski ministar za digitalizaciju i telekomunikacije Jean-Noël Barrot pozvao je Komisiju da “preispita svoj izbor” jer će to “imenovanje izazvati legitimna pitanja”, prenosi agencija Hina.

“Zaposliti američku lobisticu GAFAM-a (Google (Alphabet), Apple, Facebook (Meta), Amazon i Microsoft) i to u trenutku kada Europa pokušava ograničiti njihov utjecaj, pa to je nevjerojatno. To imenovanje je u najboljem slučaju čudno, a u najgorem slučaju opasno (…) Komisija mora to odbaciti”, rekao je francuski eurozastupnik Geoffroy Didier.

Eurozastupnik Zelenih Yannick Jadot je imenovanje Scott Morton nazvao “skandalom” i pozvao von der Leyen da “poništi tu odluku koja je u suprotnosti s etikom”.

Njezino imenovanje u elitni odjel u Europskoj komisiji izazvalo je val kritika i prije nego što je objavljeno, uključujući snažne reakcije brojnih nevladinih udruga. Početkom svibnja skupina udruga civilnog društva izrazila je u zajedničkom pismu povjerenici za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager zabrinutost zbog imenovanja Scott Morton na dužnost glavne ekonomistice.

Upozorili su na moguće sukobe interesa, “neobičan” postupak imenovanja i mišljenja Scott Morton o rješavanju problema prevelike koncentracije ekonomske moći.

Podsjećamo, Europska Komisija je u utorak objavila da je Scott Morton, profesorica ekonomije na sveučilištu Yale i bivša dužnosnica State Departmenta, izabrana za šeficu Uprave za tržišno natjecanje.
Pedesetšestogodišnja Morton preuzeti će dužnost 1. rujna kada aktualni glavni ekonomist Pierre Regibeau odlazi u mirovinu.

Također će biti i prva žena i prva državljanka SAD-a na dužnosti u toj europskoj instituciji. Scott Morton trebala bi imati ključnu ulogu u istragama o mogućem kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju u segmentu tehnoloških divova, poput Googlea, Applea, Meta Platformsa i Microsofta. Povjerena joj je i ključna uloga u provjeri velikih akvizicija, poput Amazonove kupnje iRobota i Adobeove kupnje startupa Figme.

Imenovanje Scott Morton dolazi u trenutku kada EU treba provesti nove, ambiciozne zakone za regulaciju spomenutog sektora, a šefica EK-a Ursula von der Leyen našla se pod paljbom kritika i optužbom da je previše “atlantski” nastrojena. Prema AFP-u, prenosi Hina, Komisija s njom još nije potpisala ugovor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari