Američka ekonomistica u upravi EK za tržišno natjecanje podigla prašinu

pixabay.com
Bruxelles, EU Foto: Pixabay.com

Europska komisija izvijestila je da je imenovala američku ekonomisticu Fionu Scott Morton na visoku dužnost u upravi za tržišno natjecanje, izazvavši reagiranja u javnosti budući da su pod lupom tog tijela često i američki tehnološki divovi.

Kako je objavila Hina, Scott Morton preuzet će preuzeti dužnost 1. rujna kada aktualni glavni ekonomist Pierre Regibeau odlazi u mirovinu.

Scott Morton je bila dužnosnica za tržišno natjecanje u kabinetu bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame te će biti prva žena i prva državljanka SAD-a na toj dužnosti, primjećuje Reuters, prenosi Hina. Dužnost zamjenice glavnog državnog odvjetnika za ekonomske analize u američkom ministarstvu pravosuđa obnašala je u razdoblju od svibnja 2011. do prosinca 2012., stoji u priopćenju EK.

Scott Morton trenutačno je profesorica ekonomije i šefica katedre za ekonomiju na Yale School of Management i viša znanstvena suradnica na Sveučilištu u Edinburghu. Također je viša savjetnica pri Charles River Associatesu, konzultantskoj tvrtki koja savjetuje brojne tehnološke divove.

Scott Morton igrat će na čelu uprave EK ključnu ulogu u istragama o mogućem kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom natjeanju u segmentu tehnoloških divova, poput Googlea, Applea, Meta Platformsa i Microsofta. Povjerena joj je i ključna uloga u provjeri velikih akvizicija, poput Amazonove kupnje iRobota i Adobeove kupnje startupa Figme.

Njezino imenovanje u “elitni odjel” u Europskoj komisiji izazvalo je val kritika i prije nego što je objavljeno, podsjeća Reuters. Početkom svibnja skupina udruga civilnog društva izrazila je u zajedničkom pismu povjerenici za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager zabrinutost zbog imenovanja Scott Morton na dužnost glavne ekonomistice.

Upozorili su na moguće sukobe interesa, “neobičan” postupak imenovanja i mišljenja Scott Morton o rješavanju problema prevelike koncentracije ekonomske moći.

Profesorica Morton “na papiru” prihvaća široko tumačenje pojma dobrobiti potrošača, koji nadilazi pitanje cijene i kvalitete proizvodu, ali ga je odbijala primjenjivati u praksi, ustvrdili su Balanced Economy Project, Corporate Europe Observatory, European Digital SME Alliance, Irish Council for Civil Liberties, LobbyControl i Open Markets Institute (Europe).

Ekonomisti i stručnjaci za tržišno natjecanje, pak, pozdravili su pak njezino imenovanje, prenosi Hina, ističući njezin impresivan portfelj radova i članaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari